ГоловнаСвіт

Польща підвищила тариф на транзит російського газу з 2021 року

Ціна на транспортування газу збільшиться на 16,5 відсотка.

Польща підвищила тариф на транзит російського газу з 2021 року
Фото: EPA/UPG

Управління з регулювання енергетики (URE) Польщі затвердило тариф на прокачування газу по польській ділянці трубопроводу Ямал-Європа. Про це регулятор повідомив 5 червня.

"Введення тарифу на 2021 рік призведе до збільшення середніх платежів за послуги з транспортування газу на 16,5% щодо чинного тарифу", - йдеться в повідомленні.

Рішення стосується власника польської ділянки газопроводу Ямал-Європа EuRoPol Gaz, що є спільною компанією "Газпрому" і польського концерну PGNiG.

Для оператора польської системи газопроводів Gaz-System передбачено підвищення тарифу на вхід газу в польську ГТС на 10-13%, порівняно зі ставками, що діяли в 2020 році. Ставки в точках виходу збільшаться на 0,1%.

Водночас для EuRoPol GAZ нові тарифи передбачають збільшення середніх платежів за послуги з транзиту газу з високим вмістом метану на 16,5% щодо чинного тарифу.

Обидва тарифи були затверджені на період з 1 січня по 31 грудня 2021 року.

У повідомленні зазначено, що підвищення тарифів є результатом значних стратегічних інвестицій, які здійснює компанія Gaz-System і які безпосередньо впливають на енергетичну безпеку Польщі.

Термін дії довгострокової російсько-польської угоди про транзит газу з Росії в Європу по ділянці газопроводу Ямал-Європа закінчився 17 травня. Починаючи з цього дня, постачання російського газу по трубопроводу здійснюються на основі аукціонів, що проводяться Gaz-System. Водночас "Газпром" різко знизив завантаження газопроводу аж до того, що в окремі дні газ взагалі не прокачувався.

Нагадаємо, раніше в травні Gaz-System отримав всі дозволи для прокладання газопроводу Baltic Pipe з Норвегії до Польщі. Варшава сподівається, що завдяки трубопроводу вдасться знизити залежність від постачання російського газу.

Планується, що Baltic Pipe дозволить з 2022 року постачати газ з Північного моря до Польщі і згодом - до країн Балтії. Крім того, по трубопроводу зможуть транспортувати газ з Польщі (зокрема поставлений в цю країну зріджений природний газ, ЗПГ) в Данію і Швецію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram