ГоловнаСвіт

Сенат відхилив вимогу викликати додаткових свідків у справі про імпічмент Трампа

Це віщує виправдання Трампа.

Сенат відхилив вимогу викликати додаткових свідків у справі про імпічмент Трампа
Фото: presstv.ir

Законодавці в Сенаті Конгресу США відхилили вимогу Демократичної партії викликати додаткових свідків у справі про імпічмент президента Дональда Трампа, передає Німецька хвиля.

Проти цієї вимоги ввечері в п'ятницю, 31 січня, висловився 51 сенатор, за - 49.

Голоси розподілилися практично за партійною лінією.

"Щоб домогтися позитивного рішення, демократам під час процедурного голосування необхідна була підтримка як мінімум чотирьох республіканців. Зробити цього не вдалося: голосів Сьюзен Коллінз (республіканка від штату Мен) і Мітта Ромні (республіканець від штату Юта), приєдналися до демократів, було недостатньо", - йдеться в повідомленні.

Як раніше пояснила прессекретар Мітта Ромні Ліз Джонсон, політик хотів заслухати колишнього радника президента США з національної безпеки Джона Болтона. Останній, зокрема, обіцяв у своїй книзі розповісти про те, що Трамп відмовлявся розморозити військову допомогу Україні доти, поки Київ не допоможе йому з розслідуванням щодо колишнього віцепрезидента США Джо Байдена і його сина - Хантера.

Агентство AP уточнює, що відмова заслухати додаткових свідків віщує виправдання Трампа - результат, який очікувався з моменту запуску процесу імпічменту - всього третьої схожої процедури в історії Сполучених Штатів.

Нагадаємо, раніше президенту США були пред'явлені формальні обвинувачення за двома статтями: "про зловживання владою" - у зв'язку з його проханням до Зеленського почати розслідування проти одного з головних суперників на майбутніх президентських виборах - Джо Байдена, і про "перешкоджання розслідуванню Конгресу про імпічмент" через спроби перешкодити наданню свідчень, а також заблокувати доступ до низки документів, які запитували демократи.

Кінцеві аргументи сторін будуть заслухані 3 лютого, підсумкове голосування відбудеться 5 лютого. Для імпічменту необхідні дві третини голосів у 100-місцевому Сенаті, проте жоден з 53 республіканців наразі не дав зрозуміти, що підтримає таке рішення.

В історії США процедура імпічменту президенту ініціювалася двічі: в 1868 році - Ендрю Джонсону і в 1998-му - Біллу Клінтону. В обох випадках в Сенаті потрібної кількості голосів набрано не було, і обвинувачення було знято.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram