ГоловнаСвіт

США змінили ставлення і визнали ізраїльські поселення на Західному березі

Адміністрація Барака Обами не визнавала ці території.

США змінили ставлення і визнали ізраїльські поселення на Західному березі
Майк Помпео
Фото: EPA/UPG

У понеділок, 18 листопада, державний секретар США Майк Помпео оголосив про зміну позиції США щодо ізраїльських поселень на Західному березі Йордану. У Білому домі не вважають, що будівництво поселень суперечить нормам міжнародного права. Про це повідомляє CNN.

"Після ретельного вивчення всіх правових аспектів, адміністрація Дональда Трампа погодилася з позицією президента Рейгана з цього питання", - заявив Помпео, нагадавши, що Рональд Рейган не вважав ізраїльські поселення незаконними.

"Створення єврейських поселень на Західному березі само по собі не суперечить нормам міжнародного права", - сказав держсекретар.

Помпео зазначив, що впродовж останніх сорока років політика США щодо ізраїльських поселень була суперечливою. У 1978 році адміністрація Картера вважала, що створення цивільних поселень на окупованих територіях є несумісним з нормами міжнародного права.

У 1981 році Рейган проголосив зворотне. Держсекретар зазначив, що впродовж десятиліть до Барака Обами адміністрація Білого дому визнавала, що поселенська діяльність може бути перешкодою на шляху до миру, але не перешкоджали цьому.

Нагадаємо, Ізраїльські поселення на Західному березі річки Йордан були створені після 1967 року: після шестиденної війни з 5 по 10 червня між Ізраїлем з одного боку і Єгиптом, Сирією, Йорданією, Іраком і Алжиром з іншого.

Низка країн і ООН визначають ці території як окуповані, що Ізраїль заперечує і називає їх спірними.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram