ГоловнаСвіт

Бразильський суд скоротив термін ув'язнення екс-президенту Лулі да Сілва

Колишній голова держави восени зможе претендувати на пом'якшення режиму.

Бразильський суд скоротив термін ув'язнення екс-президенту Лулі да Сілва
Фото: EPA/UPG

Верховний суд Бразилії 23 квітня скоротив термін тюремного ув'язнення екс-президентові країни Луїсу Інасіу Лулі да Сілва з 12 років і одного місяця до 8 років і 10 місяців.

Про це повідомило агентство AFP.

Лула раніше отримав 12 років за відмивання грошей і хабар у вигляді розкішного пентхауса в курортному місті Гуаружа. Нерухомість йому передала будівельна компанія OAS в обмін на сприяння в отриманні контрактів з Petrobras.

На початку 2019 року йому оголосили другий вирок - 12 років і 11 місяців позбавлення волі за допомогу іншим фірмам отримати замовлення у контрольованого державою нафтового концерну Petrobras в обмін на ремонтні роботи в маєтку в місті Атибая в штаті Сан-Паолу. Цей вирок колишній президент теж оскаржив.

Лула відкидає всі звинувачення, стверджуючи, що вони були політично мотивовані з метою не пустити його на вибори президента, які відбулися 2018 року. Перемогу на них здобув вкрай правий політик Жаїр Болсонару. Під час передвиборної кампанії Болсонару обіцяв, що Лула "згниє в тюрмі".

Після інавгурації Болсонару призначив міністром юстиції суддю Сержіу Мору, який посадив Лулу.

Скорочення терміну вироку Лулі означає, що у вересні-жовтні він зможе отримати право на пом'якшення режиму - йому можуть дозволити вдень працювати поза в'язницею і повертатися в камеру тільки на ніч.

Однак це залежить від результату апеляції на другий вирок.

73-річний політик з квітня 2018 року відбуває покарання у в'язниці Куритіби.

Він був президентом у 2003-2010 роках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram