ГоловнаСвіт

НАТО і Грузія стурбовані зміцненням військових позицій Росії на Чорному морі, - Столтенберг

Столтенберг провів зустріч із президентом Грузії Зурабішвілі.

НАТО і Грузія стурбовані зміцненням військових позицій Росії на Чорному морі, - Столтенберг
Йенс Столтенберг
Фото: EPA/UPG

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Північноатлантичний альянс і Грузія стурбовані нарощуванням Росією військового потенціалу в регіоні Чорного моря.

Про це він повідомив на прес-конференції з президентом Грузії Саломе Зурабішвілі, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми підсилюємо нашу співпрацю на морі, включаючи навчання берегової охорони Грузії, більше взаємодії між військово-морськими силами НАТО і Грузії, а також між об'єднаним центром морських операцій Грузії і морським командуванням НАТО", - зазначив Столтенберг.

Він також укотре заявив про підтримку з боку НАТО територіальної цілісності Грузії і закликав РФ відкликати визнання незалежності Абхазії і Південної Осетії і вивести звідти своїх військових.

Столтенберг також розповів, що на зустрічі з Зурабішвілі сторони домовилися продовжувати працювати над вступом Грузії в НАТО. Генсек назвав Тбілісі "унікальним партнером Альянсу" і нагадав, що Грузія в березні 2019 року прийматиме в себе спільні з НАТО військові навчання.

"Ми також вітаємо успіхи, яких ви домоглися з проведенням реформ, включаючи більш ефективні інститути в сфері оборони та безпеки і модернізацію збройних сил. Я закликаю вас продовжувати йти цим шляхом і вітаю вашу прихильність завданню відповідати орієнтиру НАТО - витрачати 2% ВВП на оборону", - додав Столтенберг.

Зурабішвілі, своєю чергою, зазначила, що "інтеграція в євроатлантичні структури є головним зовнішньополітичним пріоритетом Грузії".

"Грузія є не тільки надійним партнером НАТО, але і дієвим. Ми іноді робимо більше, ніж країни-члени альянсу, наприклад, щодо вимоги витрачати 2% ВВП на оборонну сферу і 20% військового бюджету на закупівлю і модернізацію озброєння", - сказала президент.

За її словами, "в Грузії чекають на прийняття рішення про її вступ до НАТО".

Нагадаємо, раніше Столтенберг заявив, що Грузія стане членом Альянсу, коли повністю виконає необхідні критерії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram