ГоловнаСвіт

Британська поліція назвала імена підозрюваних в отруєнні Скрипалів (оновлено)

У МЗС РФ заявили, що ці імена "ні про що Росії не свідчать".

Прокуратура Великобританії підозрює громадян Росії Олександра Петрова й Руслана Боширова в причетності до отруєння колишнього полковника ГРУ Сергія і Юлії Скрипаль у місті Солсбері.

Про це повідомила прокуратура.

Кореспондент BBC News Деніел Сенфорд повідомив, що підозрювані потрапили на відео з камер спостереження на вулиці в Солсбері безпосередньо перед тим, як було вчинено замах.

Петров і Боширов прибули до Великобританії 2 березня, а в день отруєння Скрипалів покинули країну.

Пррокуратура Британії повідомила, що на арешт росіян був виданий європейський ордер, але запиту про їхню екстрадицію не буде.

"Ми не будемо звертатися до Росії з проханням про екстрадицію цих громадян, оскільки російська конституція не дозволяє екстрадувати громадян своєї країни", - пояснила представник прокуратури Сью Геммінг.

Оновлення. Офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова в коментарі РосЗМІ заявила, що імена підозрюваних "ні про що Росії не свідчать".

"У ЗМІ з'явилися заяви британських офіційних осіб щодо підозрюваних у справі Солсбері та Еймсбері. Робиться прив'язка до Росії. Опубліковані в ЗМІ імена, як і фотографії, нам нічого не свідчать", - заявила Захарова.

"Знову закликаємо британську сторону перейти від публічних звинувачень та інформаційних маніпуляцій до практичної взаємодії по лінії правоохоронних органів", - додала вона. За словами Захарової, "численні відповідні запити від російської сторони у Лондона є".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Британія підготувала папери на екстрадицію росіян, підозрюваних в отруєнні Скрипалів, але їхніх імен не називали.

Скрипалі були отруєні 4 березня 2018 року в англійському місті Солсбері речовиною нервово-паралітичної дії "Новачок", яку розробляли в СРСР і РФ.

Організація із заборони хімічної зброї підтвердила висновки Великої Британії про отруєння. При цьому російська влада пояснень щодо "Новачка" так і не дала, але заявляли про "український слід" речовини, про те, що "Новачок" робили у Великій Британії, США, Чехії та Швеції, а зберігали в країнах Балтії. Також у МЗС РФ заявили, що британська влада "зрежисувала" отруєння.

9 серпня США оголосили про введення з 22 серпня нових санкцій проти РФ через інцидент у Солсбері. Йдеться про заборону на експорт товарів, які можуть бути пов'язані з національною безпекою. Якщо протягом трьох місяців Москва не надасть гарантій, що не використовуватиме хімзброї і не погодиться допустити міжнародних інспекторів на свої підприємства з її виробництва, то на Росію чекає другий етап санкцій. Зокрема, передбачається заборона польотів компанії "Аерофлот" у США, зниження рівня дипломатичних відносин, майже повне припинення американського експорту (за винятком продовольства) й імпорту російських товарів.

Міністр закордонних справ Британії Джеремі Гант пообіцяв домагатися від Євросоюзу, щоб той приєднався до санкцій США у цій справі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram