ГоловнаСвіт

Німеччину обрано членом Ради Безпеки ООН

Також до Ради ввійдуть Бельгія, Домінікана, Індонезія та ПАР.

Німеччину обрано членом Ради Безпеки ООН
Глава МИД Германии Хейко Маас пожимает руку послу Германии при ООН
Фото: EPA/UPG

У п'ятницю в Генеральній асамблеї ООН відбулися вибори п'яти непостійних членів Ради Безпеки, які посядуть свої місця за столом ради 1 січня 2019 року. До її складу були обрані Бельгія, Німеччина, Домініканська Республіка, Індонезія і Південна Африка, йдеться на сайті ООН.

Кандидати в члени Ради висуваються регіональними групами. За два місця в Раді від групи африканських і азіатсько-тихоокеанських держав боролися Південна Африка, Індонезія і Мальдіви. У ході голосування перемогу здобули Південна Африка й Індонезія. За Південну Африку проголосували 183 держави, за Індонезію - 141 й за Мальдіви - 46 країн.

В інших групах конкуренції не було. Від східноєвропейських держав цього року ніхто не обирався. Цій групі відведено одне місце серед непостійних членів Ради, і минулого року була обрана Польща. Бельгія і Німеччина будуть представляти в Раді групу західноєвропейських держав. Для того, щоб посісти місце непостійного члена в Раді Безпеки, кандидат має отримати дві третини голосів делегатів Генеральної Асамблеї.

Рада Безпеки складається з п'ятнадцяти членів. Великобританія, Китай, Франція, Росія і Сполучені Штати Америки є постійними членами Ради Безпеки. Десять непостійних членів обираються Генеральною Асамблеєю на два роки. Щороку проводиться заміна п'яти з них.

Минулого року непостійними членами Ради на 2018-2018 роки були обрані Кот-д'Івуар, Кувейт, Польща, Перу й Екваторіальна Гвінея. Новообрані непостійні члени замінять у Раді Болівію, Ефіопію, Казахстан, Нідерланди і Швецію.

Нагадаємо, що Німеччина - один з основних союзників України, країна входить у так званий "нормандський формат", який опікується мирним врегулюванням на Донбасі.        

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram