ГоловнаСвіт

Трамп заявив про вихід США з ядерної угоди з Іраном

Міжнародне агентство з атомної енергії 10 разів підтверджувало, що Іран виконує умови угоди.

Трамп заявив про вихід США з ядерної угоди з Іраном
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп заявив про вихід Сполучених Штатів з іранської ядерної угоди, передає Голос Америки.

За кілька годин до цього Трамп виступив з новою критикою на адресу екс-держсекретаря Джона Керрі, який брав активну участь в укладанні угоди, а нещодавно зустрівся з міністром закордонних справ Ірану Мохаммадом Джавадом Заріфом, намагаючись врятувати домовленість.

"Якщо б я дозволив цій угоді продовжитися, ми скоро мали б справу з ядерними перегонами озброєнь на Близькому Сході", - заявив Трамп.

Він також зазначив, що США введуть найвищий рівень санкцій проти Ірану.

Міжнародне агентство з атомної енергії 10 разів підтверджувало, що Іран виконує умови угоди. Європейська комісія у вівторок заявила. що угода працює, і "ми як і раніше маємо намір продовжувати її дотримання".

Однак Трамп вважає, що угода має серйозні недоліки, оскільки вона не вирішує проблеми іранської програми розробки балістичних ракет і ролі Ірану у війнах в Сирії та Ємені, а також не включає постійну заборону на розробку Тегераном ядерної зброї.

Іран пригрозив вийти з угоди, якщо це зроблять США, однак у вівторок президент Ірану Хасан Рухані виступив у більш примирливому тоні, заявивши, що його країна буде продовжувати "взаємодію зі світом". За словами Рухані, якщо США не продовжать режим пом'якшення санкцій, "є ймовірність, що Іран буде стикатися з проблемами протягом двох-трьох місяців, але ми це переживемо".

У тексті документа, відомого як Спільний комплексний план дій (Joint Comprehensive Plan of Action - JCPOA), неодноразово стверджується, що Іран буде розглядати відновлення санкцій "як підставу припинити виконання своїх зобов'язань" щодо обмеження ядерних розробок повністю або частково.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху оприлюднив дані розвідки про те, що Іран нібито брехав, ведучи переговори щодо віденської угоди, підписаної провідними державами з Тегераном. За його словами, Іран обманює весь світ, стверджуючи про призупинення своєї ядерної програми, про що свідчить 55 тис. документів, фотографій і файлів із секретного архіву.

24 квітня, Еммануель Макрон після переговорів з президентом США Дональдом Трампом у Білому домі заявив, що Париж і Вашингтон повинні опрацювати нову угоду щодо іранської ядерної програми. У січні американський лідер заявив, що США вийдуть з угоди, якщо до неї не будуть внесені зміни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram