ГоловнаСвіт

Facebook сповістить усіх, чиї дані опинилися в Cambridge Analytica

Користувачі соцмережі почали отримувати відповідні повідомлення з 19:00 за Києвом.

Facebook сповістить усіх, чиї дані опинилися в Cambridge Analytica
Фото: Depositphotos/MichalLudwiczak

Користувачі Facebook 9 квітня дізнаються, чи виявилися вони серед тих 87 млн осіб, чиї особисті дані потрапили в британську консалтингову компанію Cambridge Analytica.

З 17:00 за Лондоном (19:00 за Києвом) всі користувачі соцмережі почнуть отримувати відповідні повідомлення. Розсилатися будуть повідомлення двох типів: одні призначені для тих, чиї особисті дані були отримані Cambridge Analytica, інші - для тих, чиї дані не постраждали, передає ВВС.

Також всі користувачі соцмережі зможуть дізнатися, які ще програми у них встановлені і які їхні особисті дані доступні для розробників цих програм.

Facebook тимчасово заблокував і аналітичну компанію Cubeyou, яку запідозрили в тому, що вона через опитування You Are What You Like (відомий також як Apply Magic Sauce) збирала інформацію про користувачів соцмережі не тільки для наукового вивчення, а й з комерційною метою.

Розслідування щодо Cubeyou проводиться у зв'язку з повідомленням американського телеканалу CNBC про порушення політики конфіденційності щодо користувачів, які проходили опитування You Are What You Like.

Cubeyou відкидає всі звинувачення на свою адресу. Керівництво компанії наполягає на тому, що фірма діяла в рамках правил, встановлених соціальною мережею. У компанії зазначають, що вони своєчасно проінформували Facebook про намір використовувати дані користувачів як для академічних досліджень, так і з комерційною метою.

Сайт опитування The You Are What You Like був створений Cubeyou у співпраці з Центром психометрії Кембриджського університету. Кембриджський університет, зі свого боку, вказує, що на сайті програми The You Are What You Like чітко сказано, що дані користувачів можуть бути використані і з академічною, і з комерційною метою. І всі, хто встановлював у себе цей додаток, погоджувався із зазначеною умовою.

Зараз на сайті Apply Magic Sauce сказано, що дані користувачів будуть використовуватися виключно з дослідницькою метою. Кембриджський університет стверджує, що не підтримує зв'язку з Cubeyou з червня 2015 року.

Кембриджський університет також опинився в центрі скандалу з консалтинговою фірмою Cambridge Analytica: мобільний додаток This is Your Digital Life розробив професор психології Кембриджського університету Александр Коган. Однак університет заявив, що ніколи не співпрацював ні з фірмою Cambridge Analytica, ні з пов'язаною з нею групою компаній SCL Group.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram