ГоловнаСвіт

Віце-прем'єр Болгарії назвав російського патріарха Кирила "агентом КДБ"

"Ця людина не спустилася з небес. Він відомий як сигаретний митрополит Росії".

Віце-прем'єр Болгарії назвав російського патріарха Кирила "агентом КДБ"
Фото: rus.bg

Віце-прем'єр Болгарії Валерій Симеонов в ефірі телеканалу БНТ назвав предстоятеля Російської православної церкви Кирила "агентом КДБ" і "сигаретним митрополитом Росії".

Так Симеонов прокоментував заяву патріарха Кирила, який заявив раніше про своє розчарування новими інтерпретаціями подій, пов'язаних із звільненням Болгарії від османського ярма в другій половині XIX століття.

"Ця людина не спустилася з небес, не вийшла з Раю і не є посланцем Ісуса Христа. Він відомий як сигаретний митрополит Росії. З 1996 року він ввіз на 14 млрд доларів безакцизних цигарок. На 14 млрд доларів цей хитрун ввіз безакцизних цигарок і на 4 млрд. доларів вина для потреб церкви. У нього є і приватний літак. Його годинник коштує 30 тис. Хто він? Це не східноєвропейський духівник. Це агент Михайлов, другорозрядний агент радянського КДБ. І ця людина має нахабство роздавати правосуддя. Уявіть собі, що патріарх Неофіт поїде до Путіна і почне пояснювати, хто такі Кирило і Мефодій", - заявив Симеонов.

"Другорозрядний агент радянського КДБ буде нам розповідати, що правильно, а що ні. Так не вийде", - сказав болгарський віце-прем'єр.

Раніше глава Російської православної церкви висловив невдоволення промовою президента Болгарії Румена Радєва на урочистостях на честь 140-річчя визволення від османського ярма.

На думку Кирила, Радев недостатньо підкреслив роль Росії в перемозі над Османською імперією. У своїй промові Радев висловив вдячність від імені своєї країни багатьом народам, чиї представники служили в російській армії, що визволяла Болгарію: росіянам, румунам, фінам, українцям, білорусам, полякам, латишам, сербам, чорногорцям. Багато болгарів вважали тон висловлювань патріарха неприйнятним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram