ГоловнаСвіт

Президент Польщі направив закон про Інститут нацпам'яті в Конституційний суд

За словами президента, положення закону повинні бути досить точними.

Президент Польщі направив закон про Інститут нацпам'яті в Конституційний суд
Анджей Дуда
Фото: EPA/UPG

Польщі Президент Польщі Анджей Дуда скерував закон про Інститут національної пам'яті на розгляд Конституційного суду країни.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на канцелярію польського президента.

"Президент Анджей Дуда направив у Конституційний суд заяву про дослідження відповідності Конституції закону від 26 січня 2018 року про зміни до закону про Інститут національної пам'яті", - йдеться в офіційному повідомленні.

За словами президента, положення закону повинні бути досить точними, щоб кожен громадянин, прочитавши їх, розумів, може його поведінка бути кримінально караною чи ні.

Раніше міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович заявив, що Конституційний суд під час розгляду змін до закону про Інститут нацпам'яті може врахувати позицію української сторони.

Нагадаємо, польський парламент вніс поправку в закон про Інститут нацпам'яті, на основі якої вводиться покарання за приписування польському народу злочинів, скоєних Третім Рейхом, і інших злочинів проти людяності, миру і військових злочинів, а також "за пропаганду бандеризму". Покарання передбачає штраф або позбавлення волі строком до трьох років.

Президент України Петро Порошенко і Верховна Рада засудили цей документ. Український парламент вважає, що закон суперечить Декларації пам'яті і солідарності від 20 жовтня 2016 року, в якій Рада і Сейм відзначили боротьбу українських і польських національних сил антикомуністичного руху опору і погодилися з необхідністю активізації неупереджених історичних досліджень.

Ухвалення цього закону, крім України, розкритикували Ізраїль і США. Ізраїлю не сподобалося, що закон вводить покарання за поширення даних про участь польської нації в Голокості.

У п'ятницю, 16 лютого, відбудеться засідання українсько-польської історичної комісії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram