ГоловнаСвіт

У парламенті Молдови зареєстрували проект постанови про вихід із СНД

"Членство в СНД не дало Молдові нічого, всі рішення приймають в інтересах Росії".

У парламенті Молдови зареєстрували проект постанови про вихід із СНД
Фото: rtr.md

Депутати Ліберальної партії Молдови на чолі з Міхаєм Гімпу зареєстрували в місцевому парламенті проект постанови про вихід Молдови із СНД.

Як повідомляє молдовське видання NewsMaker, таку ініціативу автори пояснюють неодноразовим порушення угоди з боку Російської Федерації. Ліберали вважають, що це проявлялося в підтримці сепаратистського режиму в Придністров'ї, у військовій агресії проти Республіки Молдова 1992 року, в окупації і анексії частини території України. "Членство в СНД не дало Молдові нічого, всі рішення в цій організації приймають виключно в інтересах Росії", - йдеться в пояснювальній записці до проекту.

"З огляду на те, що Російська Федерація не виконує положення Угоди про створення СНД, а Республіка Молдова прагне в ЄС, вважаємо за необхідне денонсувати Угоду про створення СНД", - наголошується в документі.

Проросійський президент Молдови Ігор Додон уже назвав цю ініціативу "ризикованим проектом" і висловив упевненість, що реалізувати її не вдасться. "Припустімо, більшість проголосує за цю постанову. Це не закон, який я можу двічі заблокувати. Однак процедура виходу триває 12 місяців, значить, до виборів ми не встигнемо вийти з СНД. А після виборів це не пройде", - запевнив голова держави.

Нагадаємо, що 2009 року після російської агресії з СНД вийшла Грузія. Україна, яка так і не ратифікувала статут СНД від 1993 року, значиться в співдружності, але не платить членських внесків і співпрацю в рамках СНД звела до мінімуму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram