ГоловнаСвіт

Суд Тбілісі заочно засудив Саакашвілі до 3 років в'язниці за зловживання владою

Також Саакашвілі заборонено 1,5 року займати державні посади.

Суд Тбілісі заочно засудив Саакашвілі до 3 років в'язниці за зловживання владою
Фото: Сергей Нужненко

Тбіліський міський суд у Грузії заочно засудив екс-президента країни Михайла Саакашвілі до трьох років в'язниці за зловживання владою.

Про це повідомляє прес-служба суду.

Також Саакашвілі заборонено 1,5 року займати державні посади.

Відзначають, що екс-президента визнано винним у "зловживанні службовими повноваженнями посадовою особою проти громадських інтересів, що призвело до суттєвого порушення прав окремих осіб і законних інтересів держави".

Йдеться про зловживання повноваженнями та помилування в листопаді 2008 року засуджених за вбивство Сандро Гиргвліані екс-чиновників Департаменту конституційної безпеки (ДКБ), пише "Новини-Грузія".

Справа про вбивство співробітника "Об'єднаного банку Грузії" Сандро Гиргвліані в 2006 році стала одним із найгучніших процесів у Грузії.

Інцидент почався зі сварки Гиргвліані в кафе "Шарден-бар" у центрі Тбілісі, де перебували на той момент високопоставлені чиновники МВС - Дата Ахалая, Олег Мельников, Васил Санодзе, начальник служби з громадських зв'язків МВС Гурам Донадзе, а також дружина на той час голови МВС Вано Мерабішвілі - Тако Салакая.

Гиргвліані знайшли мертвим 28 січня 2006 року на цвинтарі в селищі Окрокана (передмістя Тбілісі).

У 2006 році у справі Гиргвліані суд виніс вирок на термін від 7 до 8 років в'язниці чотирьом співробітникам департаменту конституційної безпеки (ДКБ) МВС Грузії. Через три роки вони потрапили під умовно-дострокове звільнення, після того як рішенням президента Саакашвілі їм удвічі скоротили термін покарання.

Сім'я Гиргвліані, дізнавшись про звільнення екс-співробітників МВС, подала позов до Європейського суду з прав людини, який у 2011 році зобов'язав уряд Грузії виплатити родині 50 тисяч євро.

Після зміни влади в Грузії в 2012 році до відповідальності притягнули екс-голову МВС, колишнього прем'єра Вано Мерабішвілі та низку інших високопоставлених осіб. Мерабішвілі засудили до трьох років в'язниці за фальсифікацію даних в офіційному документі.

На 4 роки і шість місяців за перевищення службових повноважень із застосуванням сили суд відправив до в'язниці колишнього заступника начальника головного управління ДКБ Валеріана Метревелі, а також екс-начальника першого управління ДКБ Гію (Геронті) Аланія, який до цього вже відбував покарання у цій справі.

У справі також проходить екс-голова департаменту конституційної безпеки МВС Дата Ахалая, який, як стверджує слідство, замовив розправу над Гиргвліані. В цей час його немає в Грузії.

За даними слідства, 24 листопада 2008 року Саакашвілі, зловживаючи службовими повноваженнями, дав обіцянку нині згаданому екс-голові ДКБ МВС Грузії Даті Ахалая, і в обхід комісії з помилування скоротив наполовину терміни перебування у в'язниці Аланія, Гачави, Бібілурідзе і Апциаурі. Після чого засуджених звільнили умовно-достроково.

Нагадаємо, суд Тбілісі також розглядає кримінальні справи проти Саакашвілі за розтрату держкоштів, розпорядження про силовий розгін мітингу опозиції в 2007 році в Тбілісі та захоплення будівлі телекомпанії "Імеді". Раніше суд виніс рішення про арешт і попереднє ув'язнення Саакашвілі в разі його появи на території країни. Як повідомляли, МЗС Грузії не контактував з Україною з приводу затримання Саакашвілі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram