ГоловнаСвіт

Колишній радник Трампа визнав контакти з російськими чиновниками

Раніше Картер Пейдж заперечував зустрічі з представниками російської влади під час передвиборчої кампанії Трампа.

Колишній радник Трампа визнав контакти з російськими чиновниками
Картер Пейдж
Фото: EPA/UPG

Колишній радник Дональда Трампа із зовнішньої політики під час президентської кампанії Картер Пейдж зізнався у зустрічах з російськими чиновниками в Москві влітку 2016 року.

Про це повідомляє The New York Times.

Даючи свідчення на слуханнях в комітеті з розвідки конгресу США, Пейдж зазначив, що ці зустрічі "не мали великого значення", хоча серед тих, з ким перетинався в Москві екс-радник Трампа, була "серйозна фігура". Імені цієї людини Пейдж не назвав. "Я мав дуже короткі зустрічі з парою осіб", - наголосив він.

До надання свідчень в конгресі Пейдж заперечував зустрічі з представниками російської влади і бізнесу під час передвиборної кампанії Трампа. Він розповідав, що в липні 2016 року Москві зустрічався "переважно з вченими".

Як розповіло газеті джерело, знайоме зі змістом електронного листування Пейджа, про свої контакти з представниками російського уряду він розповів як мінімум одному раднику Трампа. Повідомлення електронної пошти з цією інформацією було зачитано на засіданні комітету з розвідки конгресу США.

Картер Пейдж - випускник Військово-морської академії, колишній офіцер ВМС США - був невідомий американським зовнішньополітичним колам доти, поки Трамп не включив його в свій передвиборчий штаб в березні 2016 року. За відомостями New York Times, він жив в Москві з 2004 по 2007 рік і працював як інвестиційний співробітник в банку Merrill Lynch. Потім Пейдж заснував власну інвестиційну фірму Global Energy Capital. Він контактував з керівництвом "Газпрому" і консультував його з покупки контрольного пакета в "Сахаліні-2", а також брав участь у залученні західних інвесторів. Партнером Пейджа в "Газпромі" був колишній перший заступник начальника фінансово-економічного департаменту "Газпрому" Сергій Яценко. У 2013 році Пейдж підозрювався американською владою в тому, що був агентом російських спецслужб або був пов'язаний з ними, проте звинувачення так і не було пред'явлено.

У понеділок, 30 жовтня, інший екс-радник Трампа із зовнішньої політики Джордж Пападопулос визнав себе винним у наданні неправдивих свідчень ФБР. Як з'ясувало слідство, Пападопулос хотів звести Трампа в 2016 році з російським керівництвом. Для цього він в березні зустрівся в Італії з якимось професором. Повторно Пападопулос зустрівся з ним в Лондоні, де йому була представлена як "племінниця Путіна" якась росіянка. Вона була рекомендована раднику Трампа як така, що має зв'язки з високопоставленими російськими чиновниками. При наданні показань ФБР Пападопулос назвав неправдиву дату зустрічі, так що вона потрапляла на час до початку його роботи в передвиборчому штабі Трампа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram