ГоловнаСвіт

Трамп оголосив опіоїдну кризу в США національним лихом

У 2016 році через передозування наркотиками в США померли щонайменше 64 тис. осіб.

Трамп оголосив опіоїдну кризу в США національним лихом
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп 26 жовтня оголосив опіоїдну кризу в США національним лихом, що вимагає вживання екстрених заходів, передає Голос Америки.

"Відсьогодні моя адміністрація офіційно оголошує опіоїдну кризу надзвичайною ситуацією національного масштабу - згідно із федеральним законом", - заявив президент США.

У своєму зверненні президент США підкреслив, що рішення проблеми "вимагатиме всіх наших сил". За словами Трампа, необхідно "протистояти кризі в усій її реальній складності".

"Ми, американці, не можемо дозволити, щоб це тривало. Настав час звільнити наше суспільство від цієї скверни. Ми можемо стати поколінням, яке покінчить з опіоїдною епідемією" , - сказав президент.

Згідно з розпорядженням глави Білого дому, будуть розроблені нові нормативи, що скасовують заборони, введені в 1970-х роках і забороняють деяким штатам надавати допомогу наркоманам у реабілітаційних центрах, розрахованих на більш ніж 16 пацієнтів.

За словами Трампа, минулого року через передозування наркотиками в США померли щонайменше 64 тис. осіб. "Це 175 втрачених американських життів на день. Це 7 втрачених життів на годину в нашій країні", - підкреслив глава Білого дому.

За словами президента, до боротьби з цією епідемією будуть підключені не тільки лікарі і медичні установи, але й усі без винятку федеральні відомства США.

"Поштова служба США і міністерство внутрішньої безпеки посилять перевірку посилок, які прибувають у нашу країну, для того, щоб зупинити потік дешевого і смертельного фетанілу..., виробленого в Китаї, який діє у 50 разів сильніше, ніж героїн", - сказав Трамп.

Він додав, що через два тижні зустрінеться з президентом Китаю і згадає про це серед головних пріоритетів.

Президент США нагадав, що після вступу на посаду він створив спеціальну комісію, члени якої протягом кількох місяців проводили консультації з експертами та медиками. Як заявив Дональд Трамп, свої рекомендації ця комісія повинна запропонувати вже наступного тижня.

Комісія рекомендувала серію заходів, які Трамп може вжити самостійно, без схвалення Конгресу. Так, вона закликає скасувати федеральне правило, обмежує кількість людей, які можуть лікуватися від залежності в реабілітаційних центрах за програмою Medicaid для малозабезпечених громадян і людей з обмеженими можливостями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram