ГоловнаСвіт

Єдиним очевидним впливом Росії на вибори в Будестаг була підтримка АдН, - думка

"Що стосується впливу на загальний перебіг виборів або на їх результати, дуже складно щось говорити".

Єдиним очевидним впливом Росії на вибори в Будестаг була підтримка АдН, - думка
Константин Федоренко
Фото: Макс Требухов

Єдиним очевидним впливом Росії на вибори в Будестаг, які пройшли в 24 вересня, була підтримка правопопулістів з партії "Альтернатива для Німеччини".

Таку думку під час круглого столу в Інституті Горшеніна висловив Костянтин Федоренко, експерт Інституту євроатлантичної співпраці.

"Єдине, в чому ми можемо бути впевнені, - Росія намагалася доволі активно поширювати підтримку "Альтернативи для Німеччини" серед російськомовної громади. Що стосується впливу на загальний перебіг виборів або на їх результати, дуже складно щось говорити. Поки що таких фактів я не знаю", - сказав він.

При цьому експерт не вважає, що АдН, яка набрала 12,6% голосів, показала на виборах якісь сенсаційні результати.

"Нічого особливо несподіваного не відбулося. Єдине, що трохи здивувало, - різниця з опитуваннями про голосування за ХДС/ХСС - десь на 5 п.п. менше набрали християнські демократи, ніж очікувалося. Але врешті-решт це теж можна вважати очікуваним, оскільки є тренд заниження в опитуваннях рейтингів правопопулістських сил і деякого завищення рейтингів мейнстримних варіантів. Навіть трохи більшу підтримку АдН можна було очікувати", - сказав він.

Одним із факторів високого показника АдН, на думку Федоренка, була зміна керівництва незадовго до виборів. Він вважає, що це дозволило партії дистанціюватися від минулих скандалів.

Також він прокоментував розкол у керівництві партії АдН, що відбувся відразу після виборів, коли її співголова Фрауке Петрі оголосила про відмову увійти до складу фракції правопопулістів.

"Я підозрюю, що далі АдН піде звичайним шляхом для багатьох європейських правих партій, коли одна з ключових фігур для партії на певному етапі відколюється і створює якусь свою політичну силу приблизно в тому ж діапазоні. Я підозрюю, що Петрі створить свою партію", - сказав Федоренко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram