ГоловнаСвіт

Шведська журналістка загинула на борту підводного човна біля берегів Данії

Власник підводного човна стверджує, що поховав шведську журналістку в морі.

Шведська журналістка загинула на борту підводного човна біля берегів Данії
Ким Валль и Петер Мадсен на борту подлодки Nautilus
Фото: Ritzau Foto

46-річний данський винахідник, інженер Петер Мадсен розповів про загибель журналістки зі Швеції Кім Валль на борту його підводного човна Nautilus. Раніше повідомляли, що Валль зникла безвісти.

Про це пише The Copenhagen Post.

Мадсен підтвердив у суді, що журналістка загинула в результаті нещасного випадку на його підводному човні. Він уточнив, що після цього "поховав" її у водах поблизу міста Кеге.

Тіло журналістки шукають водолази, використовуючи спеціальне обладнання. Фахівці занурюються за відновленим маршрутом підводного човна в південній частині протоки Ересунн.

У прес-релізі поліції Копенгагена уточнюють, що звинувачення в умисному вбивстві журналістки проти Мадсена залишається чинним. "Оскільки розслідування справи проходить "за зачиненими дверима", додаткова інформація неможлива", - йдеться в повідомленні поліції.

Рятувальник Лассе Ларссон заявив Expressen, що тіло журналістки за 10 днів могло віднести куди завгодно, враховуючи особливості течії у протоці.

Мадсен неодноразово виходив у море на своєму саморобному підводному човні Nautilus. Журналістка зі Швеції Кім Валль зацікавилася його проектом і вирішила зробити про нього репортаж. 10 серпня Мадсен і Валль вирушили на підводному човні з Копенгагена. Незабаром рятувальники отримали повідомлення про те, що підводний човен не повернувся в порт. Близько 11:00 за місцевим часом стало відомо, що він затонув на глибині семи метрів біля Копенгагена. Власника судна підібрала яхта, яка перебувала поблизу. Поліція не виключає, що затоплення субмарини могло бути організоване Мадсеном навмисно. Знайти Валль так і не вдалося.

Мадсен заперечував свою причетність до зникнення жінки. Він стверджував, що ще до затоплення підводного човна висадив її на одному з островів. Пізніше поліція запідозрила його в убивстві журналістки. Мадсена заарештували до 5 вересня. Затонулий підводний човен знайшли 12 серпня, його доправили в порт Копенгагена. Тіла журналістки на судні не виявили.

30-річна Кім Валль співпрацювала з Guardian і New York Times. Вона писала матеріали про екологію, дипломатію і фемінізм.

Нагадаємо, на початку серпня США зафіксували "вкрай незвичайну" активність підводних човнів КНДР.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram