ГоловнаСвіт

У Польщі активісти просять зняти з конкурсу "чужі" пам'ятники

Заява до голови МВС РП підписали 122 активісти.

У Польщі активісти просять зняти з конкурсу "чужі" пам'ятники
Мемориал Орлят
Фото: wikipedia.org

Польські експерти та журналісти закликали міністра внутрішніх справ Маріуша Блащака зняти з конкурсу для ілюстрації нового закордонного паспорта з нагоди 100-річчя з дня Незалежності Польщі зображення Гострої брами у Вільнюсі і Цвинтаря орлят у Львові, тому що це може спровокувати конфлікт між країнами.

Про це йдеться в заяві, яку цитує "Польське Радіо".

"Піклуючись про хороші відносинах Польщі з Литвою і Україною, закликаємо міністра внутрішніх справ і адміністрацію пана Маріуша Блащака усунути зображення Остробрамської каплиці і Кладовища захисників Львова з переліку мотивів, представлених на конкурс міністерства, метою якого є вибір ілюстрації для нового польського паспорта", - підкреслюють активісти.

За даними "Польського Радіо", зараз заяву підписали 122 журналісти, художники, експерти і громадські діячі.

Нагадаємо, Польща вирішила випустити нові паспорти в 2018 році на честь сторіччя незалежності. На сайті проекту з оновлення дизайну польського паспорта сказано, що на його сторінках будуть зображені місця, особистості і символи, пов'язані з історією країни. Яке саме зображення з'явиться на обкладинці, вирішуватимуть громадяни Польщі за допомогою інтернет-голосування, результати якого будуть оприлюднені у вересні.

Всього на вибір представлені 13 тем, зокрема і зображення каплиці, яка стоїть на кладовищі захисників Львова. Там поховані поляки, які загинули під час польсько-української війни 1918-1919 рр. (у Польщі їх називають "львівськими орлятами"), і розташовані у Вільнюсі Святі ворота, відомі як Ворота світанку або Гостра брама.

Литва минулого тижня відреагувала на цю ініціативу. Глава литовського МЗС викликав тимчасового посла Польщі і попередив, що такого не повинно бути.

В МЗС України вручили ноту протесту послу Польщі в Україні Яну Пєклу, повідомивши, що останні дії Варшави негативно вплинуть на двосторонні відносини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram