ГоловнаСвіт

Президент Бразилії уникнув суду у справі про корупцію

Опоненти Темера в парламенті не змогли набрати необхідну кількість голосів.

Президент Бразилії уникнув суду у справі про корупцію
Мишел Темер

Президент Бразилії Мішел Темер уникнув судового процесу за звинуваченням у корупції. Опозиції в парламенті країни не вдалося отримати достатньої підтримки, щоб притягнути голову держави до суду.

На засіданні в середу, 2 серпня, опоненти Темера не змогли набрати необхідну більшість голосів із двох третин парламентського складу (342 голоси) для передачі звинувачень у корупції до Верховного суду Бразилії, пише DW. Президенту ж, зі свого боку, потрібні були лише 172 голоси депутатів (з 513), які підтримали б його або утрималися. Йому загрожувало звільнення з посади на 6 місяців і потенційний імпічмент.

Проте Темера, як і раніше, звинувачують в отриманні хабара в розмірі близько 150 тисяч євро. 26 червня генпрокурор країни Родріго Жанот подав позов до Верховного суду Бразилії.

Стверджують, що Темер довго отримував хабарі для Партії бразильського демократичного руху, до якої він належить, від підприємця Жослі Батісти, власника найбільшого в країні виробника м'яса, компанії JBS. При цьому Батіста нібито зробив таємний запис своєї розмови з Темером, який і надав як доказ. Усі звинувачення на свою адресу Темер спростовує. Як повідомляють бразильські ЗМІ, з моменту подачі позову президент особисто поговорив більш ніж зі ста депутатами, пообіцявши їм кошти на загальну суму 6 млн доларів для впровадження їхніх проектів і законодавчих ініціатив у разі його підтримки.

Сенат призначив Темера президентом 2016 року - після того як було оголошено імпічмент Ділмі Роуссефф у зв'язку зі звинуваченнями в корупції і зловживанні владою. Нинішній рейтинг довіри Мішела Темера, згідно з опитуваннями, не перевищує п'яти відсотків. Його повноваження президента спливають наприкінці 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram