ГоловнаСвіт

Росія буде використовувати "Північний потік-2" як політичну зброю, - МЗС Польщі

Ващиковський заявив, що не розуміє позицію ФРН з приводу російського газопроводу.

Росія буде використовувати "Північний потік-2" як політичну зброю, - МЗС Польщі
Витольд Ващиковски
Фото: EPA/UPG

Газопровід "Північний потік-2" є політичним проектом і загрожує диверсифікації джерел енергопостачання в регіоні.

Про це під час зустрічі голів МЗС Ради країн Балтійського моря в Рейк'явіку заявив голова МЗС Польщі Вітольд Ващиковський, повідомляє польське зовнішньополітичне відомство

"Проект" Північний потік-2 "створює великий ризик для диверсифікації джерел поставок газу в регіоні", - заявив Ващиковський.

Він додав, що в сфері енергетичної безпеки регіону потрібно шукати рішення, які будуть корисними для всіх. Такими рішеннями він назвав газовий коридор "Північ-Південь" або регіональний інвестиційний план у Балтійському регіоні.

Водночас в інтерв'ю виданню Wpolityce.pl Ващиковський наголосив, що він не розуміє позицію Німеччини, яка прихильно ставиться до "Північного потоку-2", який "очевидно, що є політичним і хоче обійти Центральну Європу, щоб у майбутньому шантажувати її".

"Роcіяни згодом будуть використовувати поставку газу як політичну зброю, чого вони навіть не приховують. Вони будуть шантажувати нашу частину Європи. Ми не можемо на це погодитися", - наголосив голова польської дипломатії.

Він додав, що цю проблему також постійно обговорюють з американцями.

"Американці розуміють наші аргументи та значимість проблеми", - зауважив Ващиковський.

"Північний потік-2" - проект будівництва газопроводу потужністю 55 млрд кубометрів із Росії в Німеччину через Балтійське море. Передбачається, що маршрут по дну моря, а також точка входу в газотранспортну систему Німеччини в Грайфсвальді будуть ті самі, що й у першого Nord Stream, запущеного в 2011 році.

Нагадаємо, раніше в червні польські екологи назвали “Північний потік-2” шкідливим і непотрібним проектом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram