ГоловнаСвіт

Японія планує вперше за століття посилити покарання за сексуальні злочини

Тепер за законопроект повинна проголосувати верхня палата парламенту Японії.

Японія планує вперше за століття посилити покарання за сексуальні злочини
Япония

Японія вперше за століття наблизилася до посилення покарання за сексуальні злочини.

Про це повідомляє агентство Рейтер

Нижня палата японського парламенту затвердила проект закону, що розширює визначення поняття "зґвалтування", що збільшує термін тюремного ув'язнення за подібні злочини, а також дозволяє переслідування правопорушників, коли жертви не висувають звинувачення.

Як зазначає агентство, чинний закон не змінювався з 1907 року. Жертви й активісти тривалий час домагалися зміни закону, незважаючи на те, що японське суспільство, як і раніше, практично байдуже до жертв зґвалтування, а багато хто з останніх не повідомляє про такі злочини через сором чи побоюючись критики. Так, згідно з офіційною статистикою за 2014 рік, менш ніж 5% жінок, які зазнали сексуального насильства, повідомляли про це поліцію, і лише третина з них говорила про скоєні стосовно них злочини кому-небудь, включаючи друзів.

Як наголошують в онлайн-петиції, яка закликає уряд змінити закон і яку підписали 30 тис. японців, чинний закон було прийнято до того, як жінки отримали право голосу, а його головною метою було захистити "честь і родовід сім'ї". В цей час за зґвалтування засуджують до трьох років в'язниці, за аналогічний злочин, що спричинив смерть через необережність, засуджують до п'яти років, так само, як і за пограбування. У разі, якщо в кримінальний кодекс буде внесено зміни, за зґвалтування загрожуватиме п'ятирічний тюремний термін. Окрім того, поняття "зґвалтування" буде розширено, і тепер включатиме не тільки вагінальне проникнення пеніса, але і "примусовий статевий акт", що включає примусовий анальний і оральний секс, тим самим допускаючи можливість того, що жертва є чоловіком.

Також жертви тепер не повинні будуть висувати звинувачення самостійно, щоб їхнього кривдника було покарано.

Переглянутий закон також скасовує "вимогу", згідно з якою сексуальне насильство з боку батьків або опікунів щодо неповнолітніх у віці до 18 років має включати в себе "насильство або залякування", щоб вважатися злочином.

Тепер за законопроект повинна проголосувати верхня палата парламенту Японії. Як зазначає Рейтер, нинішня парламентська сесія закінчується 18 червня, через що є побоювання, що законопроект можуть не схвалити в найближчі дні, однак існує ймовірність, що її продовжать.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram