ГоловнаСвіт

Хасан Рухані переміг на виборах президента Ірану

Перемога з більш ніж 50% голосів дозволить чинному президенту уникнути другого туру.

Хасан Рухані переміг на виборах президента Ірану
Фото: EPA/UPG

Чинний президент Ірану Хасан Рухані переміг на виборах голови держави.

Про це повідомляє російська служба Бі-бі-сі.

За попередніми результатами, Рухані виграв другий президентський термін, істотно випередивши свого головного суперника - консервативного священнослужителя Ебрахіма Раїсі.

За даними іранського міністерства внутрішніх справ, після обробки майже 39 млн бюлетенів Рухані отримав 22,8 млн голосів, а Раїса - 15,5 млн. Перемога з більш ніж 50% голосів дозволить Рухані уникнути другого туру.

Іранській владі довелося продовжити час роботи виборчих дільниць на п'ять годин через високу явку, яка в підсумку склала близько 70%.

Президент є вищою виборною посадовою особою в Ірані і головою виконавчої влади. Однак більшу владу має Верховний лідер Ірану, під контролем якого перебувають озброєні сили, судова система, державне телебачення і інші ключові урядові організації. Верховний лідер також визначає і зовнішню політику країни.

Нагадаємо, Рухані обрали на перший президентський термін в 2013 році,  він пообіцяв покінчити з міжнародною ізоляцією країни і створити вільне суспільство. Через два роки уряд Ірану уклав історичну угоду з шістьма країнами світу, згідно з якою Іран погодився частково згорнути ядерну програму в обмін на скасування економічних санкцій.

16 січня США і Євросоюз оголосили про зняття обмежень. Свій перший офіційний візит до Європи після скасування санкцій Рухані зробив в Італію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram