ГоловнаСвіт

Меркель назвала можливих майбутніх партнерів коаліції

Меркель заявила про неможливість створення коаліції з Альтернативою для Німеччини, а також з Лівими.

Меркель назвала можливих майбутніх партнерів коаліції
Ангела Меркель
Фото: EPA/UPG

Канцлер ФРН Ангела Меркель заявила про готовність до жорсткої боротьби на виборах в бундестаг восени 2017 року, а також назвала можливих майбутніх партнерів коаліції.

Про плани вона розповіла сьогодні на прес-конференції, присвяченій результатам виборів у федеральній землі Саар, повідомляє "Укрінформ".

"Моє кредо на виборах: я хочу сказати людям, що стоять перед вибором, що в кінці цього періоду роботи, як і на його початку, завжди залишатимуться проблеми, які треба вирішувати", - заявила Меркель, яка балотується на посаду канцлера ФРН на четвертий термін.

Говорячи про можливі результати майбутніх виборів у бундестаг 24 вересня, Меркель відповіла ухильно, що "все в руках виборців". Вибори на найменшій федеральній землі ФРН вона вважає "хорошим" стартом.

Меркель нагадала, що в 2009-2013 роках блок Християнсько-демократичний союз (ХДС) і Християнсько-соціальний союз (ХСС) працював в коаліції з Вільною демократичною партією, після - у великій коаліції з Соціал-демократами. Голова уряду допускає можливість створення коаліції з цими партіями і в майбутньому.

Також Меркель заявила, що "абсолютно переконана" в неможливості створення коаліції з Альтернативою для Німеччини, а також з Лівими.

Крім того, канцлер ФРН нагадала, що завжди заявляла, що передвиборна кампанія буде важкою, і закликала "не дуже заморочуватися результатами опитувань громадської думки", оскільки результат боротьби вирішується в останні тижні і дні.

Виборам в бундестаг передують в цьому році вибори в ландтаги трьох федеральних земель. Перші з них пройшли в минулі вихідні в Саарі. Партія Меркель, ХДС, набрала на них 40,7% голосів, друге місце у партії кандидата в канцлери Мартіна Шульца, СДПН, 29,6% (незважаючи на більш оптимістичні прогнози від "ефекту Шульца"). Ліві отримали 12,9%. Вперше до парламенту Саара увійшли правопопулісти з Альтернативи для Німеччини з 6,2%. При цьому зовсім не потрапили до місцевого парламенту Зелені і СДП.

Нагадаємо, що в кінці лютого Меркель офіційно висунули кандидатом на пост канцлера Німеччини від ХДС. На з'їзді ХДС за кандидатуру Меркель проголосували 95%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram