ГоловнаСвіт

Екс-президент Гамбії покинув країну, залишивши скарбницю порожньою (оновлено)

Ях'я Джамме вирушив у вигнання до Екваторіальної Гвінеї.

Екс-президент Гамбії покинув країну, залишивши скарбницю порожньою (оновлено)
Президент Гамбии Яйя Джамме
Фото: EPA/UPG

Колишній президент Гамбії Ях'я Джамме покинув країну і вилетів літаком до Гвінеї, повідомляє в неділю, 22 січня, агентство AFP.

Потім 51-річний Джамме має намір вирушити у вигнання до Екваторіальної Гвінеї. До цього екс-президент під загрозою насильницького відсторонення від влади іноземними збройними силами погодився піти з посади і передати керівництво країною переможцеві виборів Адамі Барроу.

У п'ятницю, 20 січня, в столиці Гамбії відбулася зустріч Ях'ї Джамме з головами держав Мавританії і Гвінеї, під час якої екс-президента Гамбії переконали скласти повноваження. У телевізійному зверненні в суботу, 21 січня, Джамме заявив про відмову від посади і пообіцяв провести мирну передачу влади.

Оновлення. Новий президент Адама Барроу заявив, що Джамме залишив йому порожню казну, пише Reuters.

"Згідно з отриманою нами інформацією, у скарбниці не залишилося грошей. Так нам сказали, але ми уточнимо все це, щойно отримаємо владу", - сказав Барроу в ефірі сенегальського радіо RFM.

Вибори в Гамбії відбулися 1 грудня 2016 року. Ях'я Джамме, який перебував 22 роки при владі, набрав 36,7 відсотка голосів, Адама Барроу - 45,5 відсотка. 19 січня президент, що програв, мав передати владу Барроу, проте замість цього він увів у країні надзвичайний стан. Світова спільнота визнала режим Джамме незаконним, і сусідні з Гамбією країни за рішенням Економічного співтовариства країн Західної Африки (ЕКОВАС) в ніч на 20 січня здійснили збройне вторгнення на її територію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram