ГоловнаСвіт

Франція визнала провину за інтернування циган під час Другої світової війни

"Цей день настав, і потрібно було, щоб правда була сказана".

Франція визнала провину за інтернування циган під час Другої світової війни
Фото: EPA/UPG

Президент Франції Франсуа Олланд визнав відповідальність Франції як держави за інтернування тисяч циган під час Другої світової війни.

Про це Олланд заявив, прибувши на церемонію пам'яті в колишній табір для інтернованих Монтрей-Беллі на заході країни, повідомляє RFI.

Монтрей-Беллі був одним з найбільших французьких таборів для інтернованих. У них утримували в ув'язненні близько шести тисяч осіб - близько двох тисяч номадів, циган, а також бездомних із сусіднього Нанта. Близько сотні з них загинули в таборах. Цигани зазнавали репресій з боку режиму Віші, солідарного з нацистами. Декого тримали в ув'язненні до 1946 року.

"Цей день настав, і потрібно було, щоб правда була сказана. Республіка визнає страждання номадів, які були інтерновані, і визнає, що відповідальність її велика в цій трагедії", - заявив він.

У церемонії пам'яті в Монтрей-Беллі брали участь близько 500 осіб, в тому числі члени уряду і нащадки інтернованих циган.

Декрет від 6 квітня 1940 року про заборону на пересування кочівників у Франції був прийнятий, "перш за все, через недовіру, засновану на старих страхах, забобонах, невігластві", - додав президент.

Олланд також висловив надію, що парламент скасує особливий законодавчий режим для номадів. У 1912 році, щоб спробувати перевести їх на осілий спосіб життя, французька влада наказала номадам мати спеціальне антропометричне посвідчення особи. Цю вимогу скасували 1969 року, проте замість цього номадів зобов'язали мати посвідчення про переміщення і реєстрацію в певному населеному пункті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram