ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Ілля Яшин звинуватив слідство у справі Нємцова у виконанні "політичного замовлення"

На думку російського опозиціонера, до вбивства Нємцова можуть бути причетні Кадиров і депутат Держдуми.

Ілля Яшин звинуватив слідство у справі Нємцова у виконанні "політичного замовлення"
Илья Яшин
Фото: Макс Левин

Соратник Бориса Нємцова і політик Ілля Яшин вважає, що "слідство виконує політичне замовлення", називаючи Руслана Мухудінова основним замовником убивства Нємцова.

Таку оцінку Яшин висловив в інтерв'ю "Дождю". .

"Замовлення полягає в тому, щоб реальні замовники в жодному разі не опинилися на лаві підсудних, бо вони займають високі посади в органах державної влади", - сказав Яшин.

На його думку, слідство йшло правильним слідом і Мухудінов дійсно брав участь в організації вбивства, але він не є основним замовником.

"Слідство має зачіпки, які дозволили з Мухудінова зробити фігуру набагато більшого масштабу, ніж він є. Слідству вдалося довести, що Мухудінов передавав пістолет і був посередником під час передачі грошей виконавцям злочину. Але Мухудінов був лише посередником - він передавав не свої гроші і не свій пістолет", - сказав Яшин.

Серед реальних організаторів убивства Яшин називає заступника командира батальйону внутрішніх військ Росії "Північ" Руслана Геремєєва, командира батальйону "Північ" Алібека Делімханова і депутата Держдуми Адама Делімханова. Він також заявив, що до організації вбивства може бути причетний голова Чечні Рамзан Кадиров.

"У Рамзана Кадирова, безумовно, є важлива роль в організації вбивства. Інше питання - чи є він фінальною ланкою в цьому ланцюжку. Я вважаю, слідство має допитати і московських друзів Кадирова - генерала Золотова (Віктор Золотов, перший заступник міністра внутрішніх справ РФ - ред.), Владислава Суркова (помічник Путіна)", - додав Яшин.

У вівторок Слідком РФ повідомив, що протягом дня пред'явить звинувачення в остаточній редакції п'ятьом передбачуваним виконавцям убивства Нємцова. Слідство назвало замовником і організатором вбивства Нємцова бійця батальйону "Північ" Руслана Мухудінова. Також звинувачення висунуть Зауру Дадаєву, Анзору і Шадіду Губашевим, Темірлану Ескерханову і Хамзату Бахаєву. Їх планують звинуватити у скоєнні вбивства за наймом у складі організованої групи і незаконному придбання, носінні, перевезенні та зберіганні вогнепальної зброї.

Справу Мухудінова планують виділити в окреме провадження.

Адвокат сім'ї Нємцових Вадим Прохоров також заявив в інтерв'ю "Дождю", що не вірить у версію про те, що Мухудінов є замовником злочину.

Мухудінова раніше оголосили в міжнародний розшук і заочно заарештували.

За версією слідства, він передав виконавцям злочину автомобіль, який використовували для стеження і виконання вбивства, а також пістолет.

У матеріалах слідства також сказано, що Мухудінов обіцяв заплатити за вбивство Нємцова 15 млн рублів.

Бориса Нємцова вбили пізно ввечері 27 лютого 2015 року на Великому Москворецькому мості в центрі Москви. Убивця кілька разів вистрілив йому в спину і, за даними слідства, зник у сірому автомобілі ZAZ Chance.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram