ГоловнаСвіт

Влада КНР дозволила одному з найвпливовіших людей у світі мистецтва виїзд за кордон

Знаменитий китайський художник має намір пройти медобстеження у Німеччині

Влада КНР повернула паспорт художнику-дисиденту Аю Вейвею. Таким чином, тепер він зможе виїжджати за кордон.

Про це повідомляє The New York Times.

Ай Вейвей розмістив селфі з паспортом в Instagram. На питання про те, чому йому повернули документ, художник відповів: "Не бачу, в чому проблема. Мені останні чотири роки обіцяли, що ось-ось його повернуть, і, нарешті, повернули. Просто треба бути терплячим".

今天,我拿到了护照。

Фото опубликовано Ai Weiwei (@aiww)

Тепер 57-річний Ай Вейвей планує поїхати до Німеччини, де живе його син, і пройти там медичне обстеження: у 2009 році його поранив у голову китайський поліцейський, і художнику зробили термінову операцію у німецькій клініці. "Я вже подав заяву на візу і візьму квиток, як тільки її схвалять", - повідомив художник. Крім того, він хоче особисто бути присутнім на відкритті своїх виставок за кордоном: за відсутності паспорта Аю Вейвею доводилося організовувати їх через Інтернет.

Ай Вейвей, якого нерідко називають "китайським Енді Уорхолом" - один із найзнаменитіших художників і архітекторів світу, володар численних премій і нагород. З 1981-го по 1993 рік жив в еміграції в США, повернувся в КНР. Заснував в Пекіні арт-галерею China Art Archives and Warehouse, був призначений спеціальним експертом з дизайну національного стадіону для Олімпійських ігор у Пекіні. У 2008 році зробив власне розслідування обставин Сичуаньського землетрусу, жорстко критикував центральну владу і оголосив про майбутню еміграцію. Перед самою посадкою в літак в Ая Вейвея вилучили паспорт, художник фактично опинився під домашнім арештом.

Було оголошено, що він підозрюється в економічних злочинах. Після цього у всьому світі відбулися акції з вимогою звільнити Ая Вейвея, 22 червня 2011 року художника звільнили, "оскільки він визнав свою провину і за станом здоров'я", але паспорт йому не повернули, тим самим фактично позбавивши можливості виїжджати за кордон. У 2011 році Ая Вейвея також визнали одним із найвпливовіших людей у мистецтві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram