ГоловнаСвіт

У Туреччині зняли блокування з Twitter

Раніше Конституційний суд Туреччини визнав рішення уряду про блокування сервісу мікроблогів незаконним

У Туреччині зняли блокування з Twitter
Twitter
Фото: EPA/UPG

Влада Туреччини скасувала рішення уряду про блокування сервісу мікроблогів Twitter, повідомляє 3 квітня Рейтер з посиланням на заяву представника офісу прем'єр-міністра Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана.

Доступ в Twitter заблокували турецькі суди 20 березня, напередодні місцевих виборів, що відбулися 30 березня. Ердоган тоді заявив, що таке рішення було ухвалене у зв'язку з тим, що в соцмережах поширюється антиурядова інформація.

До цього турецька влада зверталася безпосередньо до компанії Twitter з вимогою видалити низку записів у мікроблогах, де говорилося про корупцію серед чиновників з близького оточення глави уряду. Однак ці записи так і не були видалені. Пізніше, окрім Twitter, заблокували доступ до відеохостингу Youtube.

У лютому на YouTube виклали запис, на якому нібито Ердоган обговорює зі своїми родичами схеми приховування десятків мільйонів доларів. Сам глава уряду назвав відео фальшивкою. Місяцем пізніше на YouTube з'явився запис розмови турецьких військових, які обговорюють плани вторгнення до Сирії, після чого влада Туреччини прийняла рішення закрити доступ до відеохостингу. Влада погрожувала також обмежити доступ в Facebook.

Нагадаємо, 2 квітня Конституційний суд Туреччини визнав незаконним рішення уряду про блокування сервісу мікроблогів Twitter,

За результатами місцевих виборів, які відбулися в Туреччині 30 березня, правляча Партія справедливості і розвитку на чолі з прем'єр-міністром Реджепом Таїпом Ердоганом зберегла контроль над двома найбільшими містами країни - Стамбулом і Анкарою, а також розширила свій вплив в інших частинах країни. Незважаючи на це, опозиція наполягає на тому, що результати виборів сфальсифіковані, і має намір оскаржувати результати голосування.

Ердоган обіймає пост прем'єра вже 11-й рік. Очікується, що наступним його кроком стане участь у президентських виборах, але тільки в тому випадку, якщо в конституцію внесуть додаткові зміни, які розширять повноваження глави держави порівняно з нинішнім, більш церемоніальним характером цієї посади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram