ГоловнаСвіт

У Росії залишать нульове проміле в автомобільному законодавстві

Підготовлюваний законопроект значно посилює відповідальність за водіння напідпитку.

У Росії залишать нульове проміле в автомобільному законодавстві
Советский плакат

Президія "Єдиної Росії", яка працює над підготовкою законопроекту про жорсткість відповідальності за керування автомобілем у нетверезому вигляді, вирішила залишити незмінною норму про нульове проміле. Про це заявив член президії фракції Володимир Гутен. Таким чином, навіть наявність 0,1 проміле в видиху водія прирівнюватиметься до стану алкогольного сп'яніння.

Підготовлюваний законопроект значно посилює відповідальність за водіння напідпитку. Так, передбачається, що штраф може бути збільшено з 5 до 50 тисяч рублів. За повторне п'яне водіння автовласника може бути позбавлено волі, а за ДТП, в якому загинула одна людина, водія може бути позбавлено волі строком до десяти років; у випадку, якщо в ДТП загинули двоє і більше осіб - до 20 років. Розглядається також можливість конфіскації автомобіля.

Спочатку депутати планували ввести в новому законопроекті норму вмісту алкоголю в крові, яка становила б не більше за 0,2 проміле. Також планували ввести диверсифіковане покарання за різні рівні вмісту алкоголю. Проти скасування правила "нульового проміле" висловлювалася низка російських чиновників, включаючи головного санітарного лікаря Росії Геннадія Онищенка. Про необхідність посилити покарання за нетверезе водіння заговорили у вересні 2012 року після ДТП на Мінській вулиці в Москві, в якій з провини нетверезого водія загинули семеро людей.

Новий законопроект не може бути внесено на розгляд Держдуми Росії, поки він не отримає відгуків з боку уряду і Верховного суду. Після отримання відгуків документ надійде на розгляд парламенту, однак потрібно ще близько місяця, щоб винести його на перше читання. Раніше російські депутати заявляли, що новий законопроект буде ухвалено до кінця осінньої сесії Держдуми Росії, яка закінчується 21 грудня 2012 року.

Тим часом, над власними варіантами поправок в автомобільне законодавство працюють і інші партії. Зокрема ЛДПР запропонувала наносити спеціальну позначку на права тих автомобілістів, які раніше були спіймані за кермом в нетверезому вигляді. Спеціальна мітка буде у вигляді отвору діаметром чотири міліметри в правому верхньому кутку водійського посвідчення.

На думку депутатів, така позначка дозволить співробітникам ДІБДР виявляти більше випадків повторного управління автомобілем напідпитку. При цьому інспекторам не буде потрібно витрачати час на з'ясування історії порушень автовласника.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram