ГоловнаСвіт

МЗС Німеччини не пропустило антипутінську резолюцію

Дипломатам не сподобалося згадка про громадянську активність у РФ.

МЗС Німеччини не пропустило антипутінську резолюцію
Ангела Меркель и Владимир Путин

Міністерство закордонних справ Німеччини не пропустило антипутінську резолюцію "Громадянське суспільство і правова держава в Росії", яку депутати з правлячої коаліції планували взяти до міжурядових консультацій РФ-ФРН у листопаді. Виправлена чернетка документа потрапила в розпорядження Sueddeutsche Zeitung. У первинному варіанті політики жорстко критикували недоліки демократії в Росії після повернення Володимира Путіна в Кремль, а в підсумковому залишилася тільки згадка про найбільш резонансні теми.

Перший варіант документа починався фразою: "Німецький бундестаг серйозно побоюється, що Росії через дефіцит правових основ, інвестицій та інновацій загрожує стагнація замість прогресу на шляху до створення відкритого сучасного суспільства". В німецькому МЗС запропонували інший початок, де РФ називають "ключовим і невід'ємним партнером Німеччини та Європи", "найбільшою державою у світі, що простягнулася на два континенти" і "найважливішим постачальником енергії в Європі". У першому абзаці документа дипломати наголошують, що глобальні проблеми можна вирішити лише за участі Росії.

МЗС викреслило також згадку про демократію із заяви депутатів про те, що Німеччина і Європа "зацікавлені в політично й економічно модернізованій, а також демократично влаштованій Росії". Також дипломатам не сподобалася згадка про громадянську активність у РФ. Зокрема, вони викинули з тексту фразу "Через роки керованої демократії і апатії багато росіян знову готові до активної позиції заради своєї країни". Не пропустило МЗС і твердження, що "політично активних громадян влада сприймає не як партнерів, а як ворогів" і за рахунок цього зростає прірва між владою і суспільством.

Початковий документ було складено в тому числі депутатами блоку ХДС/ХСС, до якого входить також канцлер Анґела Меркель. Формулювання схвалив віце-голова фракції ХДС/ХСС у бундестазі Андреас Шокенхофф (Andreas Schockenhoff) - депутат бундестагу з 1990 року і чинний координатор німецько-російського співробітництва.

Документ було відправлено на узгодження в міністерство закордонних справ 31 серпня. Той факт, що депутати з правлячих партій узгоджують резолюцію, яка стосується питань зовнішньої політики, з відповідним відомством, є нормою. Однак кількість правок, які внесли дипломати, чи не повністю змінивши характер документа, викликала невдоволення в його авторів.

Проігнорувати зауваження дипломатів депутати не могли й підготували компромісний варіант, залишивши в ньому тільки згадки найрезонансніших справ: вирок Pussy Riot, кримінальне переслідування блогера Олексія Навального і справу юриста фонду Hermitage Capital Сергія Магнітського. Політики запропонували також м'який варіант критики щодо модернізації в РФ. Вони написали, що російське керівництво розвиває зараз іншу концепцію модернізації, яка не узгоджується з партнерством із Німеччиною в цій сфері. Втім у МЗС уже заявили, що і цю фразу доведеться прибрати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram