ГоловнаСвіт

Іран звинуватили у залякуванні журналістів

ООН закликала іранський уряд звільнити раніше заарештованих співробітників ЗМІ.

Іран звинуватили у залякуванні журналістів

Міжнародна неурядова організація Комітет захисту журналістів (CPJ), що опікується захистом прав журналістів, звинуватила Іран в спробах залякати журналістів, таким чином збільшивши міжнародний тиск на Тегеран за його ставлення до преси і активістів опозиції.

Комітет, штаб квартира якого знаходиться в Нью-Йорку, заявив, що Тегеран, щодо якого через його ядерну програму застосовуються жорсткі міжнародні економічні санкції, також намагається обмежити доступ в мережу Інтернет.

"Ситуація для незалежних журналістів Ірану щодня погіршується", - заявив заступник директора CPJ Роб Махоуні.

"Гучні переслідування і арешти є спробою влади змусити засоби масової інформації мовчати і вдаватися до самоцензури. Міжнародне співтовариство повинне виступити проти таких дій", - підкреслив він.

Комітет ООН з прав людини закликав у вівторок негайно звільнити відомих активістів опозиції та журналістів, заарештованих або заляканих. Водночас ООН назвала ці арешти "очевидним наступом на критичні голоси" напередодні президентських виборів наступного року.

CPJ також висловив занепокоєння з приводу долі радника президента Ірану Махмуда Ахмадінежада і директора інформагентства IRNA Алі Акбар Джаванфекра, якого засудили до шести місяців тюремного ув'язнення за публікацію матеріалів, що "ображають верховного лідера" країни. Посилаючись на низку арештів співробітників друкованих ЗМІ, комітет сказав, що іранська влада використовувала політику "обертових дверей", тимчасово звільняючи одних ув'язнених і одночасно заарештовуючи інших.

Нагадаємо, в березні іранська влада призупинила акредитацію всіх співробітників Reuters в Тегерані після публікації репортажу, в якому глава тегеранського відділення інформагентства Reuters Париса Хафезі назвала іранських жінок, які вивчають бойові мистецтва, "найманими убивцями". Незважаючи на те, що агентство вибачилося за свою помилку, відтоді воно припинило свою роботу в Ірані. Крім того, іранський суд 30 вересня визнав Хафезі винуватою в маніпуляції громадською думкою і образі ісламу, хоча вона не брала участь у створенні статті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram