ГоловнаСвіт

У Туреччині журналістів судять як державних злочинців

Їх звинувачують в підтримці забороненої Робітничої партії Курдистану, підривній пропаганді та дискредитації держави.

У Туреччині журналістів судять як державних злочинців
Фото: egeninsesi.com

У Стамбулі почався найгучніший в історії Туреччини судовий процес над журналістами. На лаві підсудних - 44 людини, більшість з яких вже дев'ять місяців перебувають під арештом, пише "Коммерсант Украина".

Практично всі журналісти, що опинилися на лаві підсудних, - курди, їм інкримінують зв'язки з Робітничою партією Курдистану (РПК), яку в Анкарі вважають терористичною організацією. Однак юристи, які вивчили 800-сторінковий обвинувальний документ, виявили багато епізодів, які не мають жодного відношення ані до тероризму, ані до курдського сепаратизму.

Так, один з журналістів звинувачується в "дискримінації держави" - за те, що розповів про випадки сексуального домагання в найбільшій національній авіакомпанії Turkish Airlines. Його колезі загрожує термін за публікацію матеріалу про розбещення неповнолітніх у в'язниці міста Адена. Серед інших "злочинів", скоєних співробітниками ЗМІ, - інтерв'ю з лідером курдської партії "Мир і демократія" Селахаттіном Демірташем і повідомлення про втрати під час сутичок між урядовими військами і бойовиками РПК.

За даними правозахисних організацій, зараз в Туреччині - країні, яка входить в НАТО і прагне вступити до ЄС, - у в'язницях перебуває понад 100 журналістів. Це більше, ніж у Китаї чи Ірані, - країнах, які на Заході звикли вважати найбільш злісними порушниками свободи преси. Туреччина досі була на кращому рахунку. Очевидно, скоро така її репутація може бути зіпсована. На думку адвоката Мераля Даниша Бекташа, прем'єр-міністр Реджеп Таїп Ердоган "відкрито погрожує журналістам і диктує їм, що писати".

Не відстає від глави уряду і міністр внутрішніх справ Ідріс Наїм Шахін, який представляє ту саму правлячу Партію справедливості і розвитку. Коментуючи судовий процес, він порівняв "кулі, випущені курдськими терористами", зі "статтями, написаними в Анкарі".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram