ГоловнаСвіт

У ПАР пройшла акція протесту шахтарів

Поліція розгорнула бронетехніку та гелікоптери.

У ПАР пройшла акція протесту шахтарів
Фото: EPA/UPG

У ЮАР більш ніж три тисячі страйкуючих шахтарів пройшли вулицями поблизу рудника в Марікана, що належить виробнику платини №3 у світі компанії Lonmin, на знак протесту проти вбивства 34 своїх колег минулого місяця.

Про це повідомляє Reuters.

Поліція, озброєна сльозогінним газом і автоматами, також розгорнула бронетехніку і гелікоптери, щоб стежити за протестувальниками.

Демонстранти несли плакат із написом "Ми хочемо 12500 або нічого", що включає вимогу шахтарів про підвищення зарплати до 12.500 рандів ($1500) на місяць. Це вдвічі вище, ніж їхня нинішня платня. Шахтарі припинили демонстрацію після двогодинних переговорів між делегацією протестуючих і керівництвом іншої шахти компанії Lonmin - Карі. Демоснтрація обійшлася без насильства.

Між тим, страйк у зв'язку з вимогою про підвищення зарплати шахтарям триває вже четвертий тиждень і становить серйозну загрозу діяльності Lonmin. Так, сьогодні на роботу вийшли тільки 4,2% співробітників компанії.

"Ми хочемо, щоб усі шахти були закриті. Ми втратили близьких і пролили кров", - сказав шахтар, який назвався Ксолані.

Хвилювання також можуть зіпсувати імідж президента Джейкоба Зуми перед призначеним на грудень голосуванням, де його можуть обрати як лідера правлячої партії "Африканський національний конгрес" (АНК).

Менеджер Lonmin на шахті Карі Жан Сірун, який зустрічався з деякими демонстрантами, заявив, що страйк стає небезпечним прецедентом із наслідками для сектору, який становить 6% від обсягу виробництва в найбільшій економіці Африки.

"Це як приставити пістолет до чиєїсь голові. Із цього моменту, якщо ви робите щось на зразок цього, ви можете також закрити шахти в Південній Африці", - зауважив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram