ГоловнаСвіт

Китай засудив 20 сепаратистів за заклики до джихаду

Мусульманський народ уйгури обурений діями уряду КНР.

Китай засудив 20 сепаратистів за заклики до джихаду
Фото: ru-newz.ru

Китай виніс вироки 20 сепаратистам в Синьцзян-Уйгурському автономному районі (СУАР) на північному заході Китаю за заклики до джихаду (священної війни), пропаганду екстремізму та виготовлення вибухівки.

Про це повідомляє Reuters.

У доповіді, надрукованій на сайті People's Daily - головної газети правлячої Комуністичної партії Китаю - говориться, що максимальний термін, до якого засудили сепаратистів, становить 15 років. Суди в містах Урумчі, Кашгар і Аксу дійшли до висновку, що підсудні готували терористичні акти, створювали терористичне угрупування і розповсюджували матеріали, що розпалюють міжрелігійну ворожнечу.

"Величезна кількість свідчень показує, що обвинувачені злочинці провели велику підготовчу роботу в плануванні жорстоких терористичних актів та створенні організованого терористичного угруповання. Вони купували і виготовляли мобільні передавачі, диски і публікації, які сприяли сепаратизму, релігійному екстремізму і тероризму, і активно розповсюджували їх. Деякі члени терористичної організації виготовляли вибухівку і проводили пробні вибухи", - говориться в доповіді.

Незважаючи на те, що національність підсудних не називається, судячи з їх імен, це уйгури - мусульманський народ, що проживає на заході Китаю. Китай вважає, що ісламські сепаратисти з Синьцзяна - стратегічно розташованого на кордоні Афганістану, Пакистану, Індії і Центральної Азії - хочуть створити незалежну державу "Східний Туркестан". Деякі китайські чиновники звинуватили Пакистан в підготовці нападу сепаратистів. Уйгурське співтовариство обурилося рішенням судів.

Ділксат Раксіл, представник Всесвітнього уйгурського конгресу, що знаходиться у вигнанні, сказав, що уряд політизував справу і використував тероризм як привід, щоб покарати уйгурів, які не згодні з системою.

"Мета полягає в тому, щоб тероризувати уйгурів і змусити їх відмовитися від своїх прав", - заявив він.

У СУАР живуть близько дев'яти мільйонів уйгурів, які становлять близько половини населення регіону. Нерідко між уйгурами і місцевою поліцією відбуваються сутички. Уйгури звинувачують уряд Китаю у репресіях і спробах вплинути на їх культурне та політичне життя. Офіційний Пекін відкидає ці звинувачення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram