ГоловнаСвіт

Два повстанські угруповання взяли на себе відповідальність за вибух у Дамаску

Уряд Сирії пообіцяв покарати відповідальних за вибух.

Два повстанські угруповання взяли на себе відповідальність за вибух у Дамаску
архивное фото

Два повстанські угруповання взяли на себе відповідальність за вибух у Дамаску, внаслідок якого загинуло кілька можновладних чиновників, зокрема: міністр оборони Дауд Раджиха і шваґро президента Сирії Башара Асада Асеф Шаукі.

Про це повідомляє Reuters 18 липня.

Два повстанські угруповання стверджують, що це вони здійснили напад, і називають його перемогою над оточенням Асада. Опозиційні групи також назвали напад успішним ударом у серце уряду Сирії.

Ісламістське повстанське угруповання Liwa al-Islam, назва якого перекладається як "Бригада ісламу", в повідомленні на своїй сторінці Facebook написало, що метою нападу був "осередок, під назвою "кімната кризового управління" в Дамаску".

"Ми радо повідомляємо народ Сирії, надто мешканців столиці, що бюро національної безпеки, яке включає в себе так званий осередок кризового управління, стало метою бригади Sayyed al-Shuhada з Liwa al-Islam. Кількох стовпів режиму вбито", - йдеться в заяві.

Прес-секретар Вільної сирійської армії (ВСА) Касим Саадедін також заявив, що ВСА взяла на себе відповідальність за напад. Він також заперечив, що напад був терактом.

"Так, ми здійснили напад, але не було терориста-смертника, - сказав чоловік, який назвався Абу Аммар. - Наші люди встигли встановити вибухові пристрої в будівлі перед зустріччю. Ми планували це протягом місяця".

Відповідно до джерела в службі безпеки, міністр внутрішніх справ Сирії Мохаммад Ібрагім аль-Шаар був поранений, але його стан стабільний, а начальника розвідки Хішама Бекхтьяра прооперували.

Уряд Сирії пообіцяв покарати відповідальних за вибух, унаслідок якого загинули міністр оборони і шваґер президента Сирії Башара Асада Асеф Шаукі, заявивши, що "відрубає руку, яка завдає шкоди національній безпеці".

"Збройні сили мають намір припинити вбивства, які скоюють банди і злочинні елементи, і переслідувати їх, куди б вони не пішли", - заявили військові в повідомленні, зачитаному по державному телебаченню: "Той, хто думає, що, націлившись на деяких командирів, може викрутити руку Сирії, помиляється" .

Росія заявила, що в Сирії настав час "вирішальної битви". Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров попередив, що ухвалення Радою Безпеки ООН санкцій проти Сирії стане прямою підтримкою революційного руху і може спричинити громадянську війну.

"Ви, напевно, чули, що зараз оголошено операцію в Дамаску, битву за столицю, вирішальний бій. І на цьому тлі ухвалювати резолюцію, в якій уряду в односторонньому порядку буде заборонено щось робити, - це пряма підтримка революційного руху. Розділ 7 резолюції (про санкції) ми схвалити не можемо", - сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram