ГоловнаСвіт

Єгиптяни закидали Гілларі Клінтон помідорами

Держсекретар заявила, що США не підтримували Мурсі на виборах.

Єгиптяни закидали Гілларі Клінтон помідорами

У єгипетському місті Александрія кортеж держсекретаря США Гілларі Клінтон закидали помідорами, черевиками і пластиковими пляшками.

Ані Клінтон, ані американські офіційні представники з її супроводу не постраждали, один з помідорів влучив у єгипетського чиновника.

"Обстріл" стався після промови Клінтон в Александрії, під час якої вона закликала розвивати демократичні свободи в країні, що на практиці й продемонстрували єгиптяни.

Влада наразі не зазначила, до якої політичної сили належали протестанти. Вони скандували "Моніка, Моніка", нагадавши Клінтон про сексуальний скандал зі співробітницею Білого дому Монікою Левінські та її чоловіком Біллом Клінтон за часів його президентства.

Перед цим протестуючі зібралися біля готелю, де зупинялася держсекретар, і вигукували антиісламістські гасла, звинувачуючи США в тому, що вони підтримали на нещодавніх президентських виборах обраного главою держави Мухаммеда Мурсі - вихідця з релігійно-політичного руху ісламізму "Брати-мусульмани".

Клінтон, виступаючи у відкритому в Александрії генконсульстві США, спростувала ці звинувачення, заявивши, що "Сполучені Штати ніяк не були пов'язані (з виборами) в Єгипті, обираючи переможців і переможених, навіть якби й могли це робити, але ми, звичайно, і не могли".

У Єгипті Клінтон зустрічалася з президентом Мурсі. Вона наголосила на важливості демократичних змін у країні та наданні народові права висловлювати свою волю, обирати релігію, ідеологію.

Держсекретар також зустрілася з керівником Вищої військової ради Єгипту Хусейном Тантаві, закликавши його найближчим часом передати всю повноту влади цивільному керівництву країни.

Військова рада тимчасово взяв владу у свої руки після повалення колишнього президента Єгипту Хосні Мубарака.

З Александрії Клінтон вирушила до Ізраїлю, де в понеділок обговорить із керівництвом країни ситуацію на Близькому Сході.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram