ГоловнаСвіт

Китай починає політичні перестановки напередодні передачі влади

Ху Цзіньтао готується до відставки.

Китай починає політичні перестановки напередодні передачі влади

Китай зробив перший великий крок у політичній перестановці перед зміною влади, призначивши нового партійного керівника в Пекіні, повідомляє Reuters 3 липня.

Згідно з рішенням, що його оголошено під час муніципального з'їзду Комуністичної партії Китаю (КПК), Го Цзіньлун, мер міста з 2008 року і союзник голови КНР Ху Цзіньтао, замінить партійного керівника в Пекіні Лю Ци. Партійний керівник має більш високий ранг, аніж мер.

"Ми гостро усвідомлюємо наше складне завдання і серйозну відповідальність. Ми повинні прагнути до задовільних результатів для всіх жителів Пекіна", - заявив Го.

Призначення дозволить Ху зберегти певний політичний вплив після того, як він залишить свою посаду. Він має відійти від управління партією наприкінці цього року та покинути пост голови КНР на початку 2013 року. Голова КНР Ху не сказав про свої плани вийти на пенсію, але, на відміну від Заходу, де колишні президенти і прем'єр-міністри, як правило, зникають із поля зору громадськості, китайські керівники прагнуть зберегти свій вплив, щоб уникнути можливих негативних політичних наслідків. Як очікують, перед відставкою Ху передасть вищий пост у партії віце-президентові Сі Цзіньпін під час національного конгресу, а також почне просувати інших союзників на важливі посади.

Згідно з анонімним джерелом Reuters, новим мером Пекіна стане заступник партійного керівника Ван Аньшунь. Раніше Ван відповідав за закон і порядок у місті.

Це не перше призначення Го на таку високу посаду. З 1993 по 2000 рік Го займав пост заступника керівника партії Тибету, а з 2000-го по 2004 рік був партійним керівником Тибету. З 2004-го по 2007 рік Го обіймав посаду партійного керівника в провінції Аньхой у центральній частині Китаю.

Політбюро складається з 24 осіб після того, як Бо Силая виключили з компартії за підозрою в прослуховуванні телефонних розмов лідера КНР Ху Цзіньтао в серпні 2011 року. Бо Силая вважали ймовірним кандидатом на посаду одного з дев'яти членів постійного комітету Політбюро ЦК КПК 2012 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram