ГоловнаСвіт

Колишній радник Сороса передбачає Японії банкрутство

Токіо має два варіанти поведінки - оголошувати дефолт або вмикати друкарський верстат до настання гіперінфляції.

Колишній радник Сороса передбачає Японії банкрутство
Фото: focus.ua

Японія може збанкрутувати до 2017 року, тож інвесторам варто позбуватися єни і купувати активи, номіновані в інших твердих валютах. Про це заявив колишній радник мільярдера Джорджа Сороса Такесі Фудзімакі, повідомляє Bloomberg. На його думку, після дефолту вартість єни впаде в 5-6 разів - до 400-500 єн за долар.

Одночасно ставки на 10-річні облігації Японії підскочать до 80% річних. За словами Фудзімакі, через це він уже почав скуповувати долари.

Японія зараз має надзвичайно високі показники держборгу. До 2014 року обсяг заборгованості становитиме 245 відсотків від ВВП. Для порівняння, 1984 року він становив 67,3%. Незважаючи на спроби підвищити податки заради наповнення бюджету, борги зростають із кожним роком.

Фудзімакі зазначив, що Японія не має способів вийти з кризи. Радник Сороса вважає, що Токіо має тільки два варіанти - оголошувати дефолт або вмикати на повну потужність друкований верстат аж до настання гіперінфляції.

Зараз кредитні дефолтні свопи (CDS) для Японії котируються на рівні 90,9 базового пункту, що в кілька разів менше, ніж у країн, що мають труднощі з держборгом. Приміром, іспанські CDS зараз оцінюються в більш ніж 600 базових пунктів.

Японія перебуває в стані економічної стагнації понад 20 років із невеликими перервами. Щоб підтримати економіку, уряд і ЦБ постійно використовують різні програми стимулювання, що, врешті-решт, призводить до подальшого зростання держборгу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram