ГоловнаСвіт

Економіка Індії знизилася до дев'ятирічного мінімуму

Офіційні результати виявилися набагато гірше від прогнозів аналітиків.

Економіка Індії знизилася до дев'ятирічного мінімуму
Манмохан Сингх
Фото: profi-forex.org

У першому кварталі 2012 року економіка Індії зросла на 5,3%, що є мінімумом з 2003 року. Падіння темпів економічного зростання третьої за величиною економіки Азії пов'язано переважно з сільськогосподарським сектором, а також з промисловим виробництвом. Роком раніше в першому кварталі Індія показала зростання економіки в 9,2%.

Економічне зростання на початку 2012 року виявилося навіть гірше, ніж під час глобальної економічної кризи, яка трохи торкнулася Індії. В цілому в останні роки ВВП в Індії зростає більш ніж на 8% - за цим показником країна серед великих економік поступалася тільки Китаю.

Ситуація в економіці Індії ускладнюється тим, що рупія знаходиться на історичних мінімумах щодо долара - 31 травня за долар в країні давали 56,5 рупії (влітку 2011-го - 44 рупії). Це може свідчити про недовіру зарубіжних інвесторів до економічної політики країни.

Офіційні результати виявилися набагато гірше від прогнозів аналітиків. Вони, згідно з опитуванням агентства, очікували зростання в 6,1%, до того ж оцінки були різні - від 5,5% до 7,3%.

За останні тижні відразу кілька великих інвестбанків знизили прогнози щодо зростання економіки Індії, враховуючи Goldman Sachs, Bank of America Merrill Lynch і Morgan Stanley. Однак, всі банки передбачають, що принаймні до 2013 року зростання ВВП Індії становитиме щонайменше 6%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram