ГоловнаСвіт

НАТО стурбоване посиленням російської присутності в Грузії

Росію просять дотримуватися зобов'язань.

НАТО стурбоване посиленням російської присутності в Грузії
Фото: www.ej.by

Учасники Чиказького саміту НАТО висловили стурбованість розширенням військової присутності Росії в Абхазії та Південній Осетії, закликавши Москву відмовитися від визнання незалежності цих республік.

"Ми як і раніше стурбовані нарощуванням російської військової присутності на території Грузії і продовжуємо закликати Росію забезпечити вільний доступ гуманітарної допомоги та міжнародним спостерігачам (в Абхазію і Південну Осетію - ред.)", - йдеться в заяві чиказького саміту.

"З урахуванням цілей, принципів і зобов'язань, які лежать в основі діяльності Ради НАТО-Росія, ми закликаємо Росію виконати зобов'язання, що стосуються Грузії, яких було досягнуто за посередництва ЄС 12 серпня і 8 вересня 2008 року (після конфлікту в Південній Осетії, - ред.)", - зазначено в документі.

"Ми продовжуємо закликати Росію відмовитися від визнання регіонів Грузії Південної Осетії та Абхазії як незалежних держав", - заявили лідери країн-членів альянсу.

Вони "підтвердили підтримку територіальної цілісності та суверенітету Грузії в її міжнародно визнаних кордонах".

"Ми вітаємо повне дотримання Грузією угоди про припинення вогню, досягнутого за посередництва Євросоюзу, та інших односторонніх заходів, спрямованих на зміцнення довіри", - наголошено в документі.

"Ми вітаємо прихильність Грузії не використовувати силу і закликаємо Росію наслідувати цей приклад", - зауважили лідери країн-членів НАТО.

Нагадаємо, в Чикаго проходить саміт НАТО, участь в якому бере і Президент України Віктор Янукович.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram