ГоловнаСвіт

В Естонії в'язням вішають ярлики

Це нововведення нагадує Голокост.

В Естонії в'язням вішають ярлики
Фото: polit.pro

В Естонії в'язням почали чіпляти на одяг спеціальні ярлики з позначкою ступеня володіння естонською мовою.

"Росіяни, які взагалі не говорили по-естонськи, залишилися непозначеними - їм на груди не повісили нічого. Ті росіяни й

ув'язнені інших національностей, які трохи розуміли по-естонськи, були позначені буквою А. Арештанти, які володіють естонською на середньому рівні, отримали собі на груди букву В. А естонцям повісили на груди літеру С", - цитує газета лист одного з ув'язнених, який надійшов до редакції.

Автор листа наголошує на принизливості такого нововведення.

"Остаточний результат усього цього позначення полягає в тому, що іншомовний не має жодного знака, а естонцеві його прикріпили на знак того, що він говорить на своїй землі рідною мовою, тобто по-естонськи. Для мене це принизливо", - пише він.

"Це нагадує мені Голокост, під час якого євреям прикріплювали на груди жовту зірку Давида. В Естонії євреїв затаврували так 11 вересня 1941 року. Крім того, євреям заборонили користуватися громадським транспортом, ходити до школи і пересуватися тротуарами. Тих, хто не був убитий до того, як йому почепили зірку, вбили потім. Щоб таке ніколи і ніде не повторилося, неприйнятно вішати на людей ярлик через їхню національність або рідну мову", - пише автор статті.

У міністерстві юстиції, яке очолює представник владної Партії реформ Крістен Міхал, підтвердили нововведення. Водночас мовна інспекція країни не змогла назвати жодного документа, який обґрунтовував би такі дії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram