ГоловнаСвіт

Брейвік нарікає, що його висміюють у суді

Норвезький терорист обурений судовим процесом

Брейвік нарікає, що його висміюють у суді
архивное фото

Норвезький антиісламський бойовик Андерс Берінг Брейвік поскаржився в середу, 18 квітня, що в суді з нього глузують, і зажадав, щоб убивство 77 осіб розцінювали як боротьбу з імміграцією.

Про це повідомляє Reuters.

"Я сподіваюся, що ви зосередитеся на питанні, а не на людині", - сказав Брейвік суду.

Нагадаємо

, суд над Брейвіком, звинуваченим у вбивстві 77 людей, розпочався в понеділок, 16 квітня.

Відповідаючи на запитання про те, як він із підлітка-вандала став убивцею, Брейвік сказав, що заснував

бойову групу під назвою "Тамплієри" 2001 року. Він дуже бурхливо реагував на припущення суду, що група є вигаданою.

"Ви намагаєтеся посіяти сумнів, що ця група існувала", - заявив він після численних заперечень на тему того, як прокурори формулювали свої питання.

Брейвік не визнав себе винуватим у тероризмі і вбивствах. Він назвав своїх жертв "зрадниками", що доброзичливо ставилися до іммігрантів. Після нападів 2011 року поліція намагалася підтвердити заяви Брейвіка про спільників, які готують нові заходи. Силові структури Заходу звернули увагу на правих екстремістів, але поліція Норвегії заявила, що дійшла висновку, що Брейвік "вовк-одинак".

Брейвік сказав, що вперше зустрівся з "бойовиком-націоналістом" у Лондоні 1999-го, коли йому було близько 20 років. Ще кілька зустрічей відбулося після 2001 року, після численних сутичок із мусульманською молоддю в Осло.

"Я шукав європейських войовничих націоналістів", - сказав він.

У вівторок, першого дня дачі свідчень, Брейвік сказав, що атаки

"Аль-Каїди" на США 11 вересня 2001 року стали ключем до його радикалізації. Він зазначив, що використовував Wikipedia як основне джерело інформації.

Під час поїздки до Ліберії 2001 року вбивця зустрівся із сербським націоналістом. Він розповів, що використовував два прикриття: працівника ЮНІСЕФ, дитячого фонду ООН, і алмазного контрабандиста. З Ліберії Брейвік вирушив до Лондона, щоб зустрітися з трьома іншими націоналістами, імена котрих він відмовився назвати.

"Я не хочу розкривати інформацію, через яку можуть затримати інших людей", - сказав він.

"Замість того, щоб говорити про чотирьох спітнілих хлопців у підвалі або в якомусь іншому місці, можна використовувати й інші способи опису" - сказав він, маючи на увазі 1500-сторінковий рукопис і перші бесіди з психіатрами, в яких він дав зрозуміти, що таємна група велика і потужна.

Брейвік сказав, що з 2002 року мав обмаль контактів із людьми, яких зустрів у Лондоні, і що є єдиним членом "осередку" організації, якою він командує.

Оскільки Брейвік зізнався в нападі 22 липня 2011-го, суд порушить питання про його осудність і, отже, вирішить, засудити його до тюремного ув'язнення чи до лікування у психіатричному закладі.

Нагадаємо, перша судмедекспертиза визнала Брейвіка психічно ненормальним, а друга дійшла висновку, що він осудний.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram