ГоловнаСвіт

Чавес повернувся на батьківщину після лікування на Кубі

Президент Венесуели Уго Чавес повернувся на батьківщину після чергового курсу променевої терапії на Кубі, повідомляє державне телебачення Венесуели.

Чавес повернувся на батьківщину після лікування на Кубі
Фото: ria.ru

Перед цим віце-президент країни Еліас Хауа назвав курс лікування Чавеса дуже успішним.

Відразу по прильоті в аеропорт рідного штату Барінас Чавес заявив, що його лікування минає згідно з планом. "Я в процесі відновлення, досі, на щастя, в організмі

немає жодних негативних реакцій на лікування", - сказав президент.

Чавес також висловив співчуття з приводу загибелі екс-губернатора штату Апуре Хесуса Агіларте, який отримав вогнепальні поранення під час стрілянини в ресторані і помер кілька днів тому. "Нехай він спочиває з миром, це був один з моїх хлопців", - сказав Чавес.

Агіларте довго був соратником президента Венесуели, керував штатом, проте торік пішов у відставку, пославшись на проблеми зі здоров'ям. Демісія відбулася після того, як Чавес розкритикував роботу губернатора і назвав ситуацію у штаті справжньою катастрофою.

Перед вильотом з Гавани він написав кілька повідомлень у своєму Twitter. "Я відчуваю твоє світло і твій запах на моїй шкірі...", - процитував Чавес слова пісні під назвою "Венесуела", маючи на увазі повернення на батьківщину.

Також Чавес повідомив, що в аеропорту його проводжав кубинський лідер Рауль Кастро.

А напередодні венесуельський лікар Хосе Рафаель Маркіна заявив, що після минулопонеділкового курсу променевої терапії в Гавані в Чавеса виявили ускладнення в ділянці кишківника. Рафаель Маркіна відомий прогнозами здоров'я президента Венесуели і знайомий з джерелами інформації, близькими до бригади медиків, які обслуговують Чавеса і в Гавані, і в Каракасі.

Минулими вихідними

Чавес уже всьоме від початку торішнього літа прилетів на Кубу для лікування. Наприкінці лютого йому вирізали там пухлинне утворення, яке лікарі виявили приблизно в тому самому місці, з якого йому видалили злоякісну пухлину кишківника влітку 2011 року. Після цього протягом трьох тижнів Чавес проходив у Гавані курс реабілітації, а потім повернувся на батьківщину. Чавеса очікують загалом п'ять курсів променевої терапії.

З червня 2011 року Куба стала закордонним пунктом, який голова Венесуели відвідує найчастіше. Чавес не тільки лікується там, а й викликає туди міністрів уряду, проводить селекторні наради з чиновниками у Венесуелі. Це обернулося для Чавеса звинуваченнями в порушенні конституції.

Зокрема, відомий політолог Мануель Феліпе Сьєрра заявив нещодавно, що фактично Чавес керує країною з двох центрів - Каракаса та зарубіжної Гавани, що є порушенням основного закону. На його думку, може йтися про якусь "трійцю", за термінологією більшовиків, яка й ухвалює всі рішення: це Чавес і брати Рауль та Фідель Кастро.

На 7 жовтня 2012 року у Венесуелі офіційно оголошено президентські вибори, на яких Чавес боротиметься з єдиним кандидатом від опозиції Енріке Капрілесом за переобрання на посаду глави держави.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram