>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

УЄФА затвердив формат нового турніру для збірних під назвою Ліга націй

Ліга стартує у вересні 2018 року.

УЄФА затвердив формат нового турніру для збірних під назвою Ліга націй
Фото: uefa.com

Європейський футбольний союз (УЄФА) затвердив остаточну версію правил і регламенту нового турніру для збірних під назвою Ліга націй.

За задумом УЄФА, Ліга повинна замінити більшість товариських матчів збірних офіційними і дозволить їм грати з рівними за класом командами.

Участь у турнірі візьмуть усі 55 збірних, які входять у союз. Команди розділять на чотири ліги відповідно до їх рейтингу на кінець європейської кваліфікації ЧС-2018. У лізі А зіграють 12 топ-збірних. Наступні 12 потраплять у лігу В, наступні 15 - у лігу С, ті 16, що залишилися, - в лігу D.

Збірна України потрапить у лігу B.

Переможці групи А потраплять у плей-оф, в якому в червні 2019 року відбудуться два півфінали, матч за третє місце і фінал. Чотири переможці груп B, C і D піднімуться в класі, а чотири останні команди в групах A, B і C впадуть на рівень нижче. Таким чином, європейські збірні будуть боротися або за перемогу в Лізі націй, або за вихід у дивізіон вище, або за збереження місця в своєму дивізіоні.

Групові турніри триватимуть з вересня по листопад 2018 року: за цей час кожна збірна зіграє від чотирьох до шести матчів за системою вдома-виїзд.

Жеребкування групового етапу Ліги націй відбудеться 24 січня 2018 року в Лозанні.

Відбірковий турнір до Євро-2020 пройде за новим форматом. Європейська кваліфікація триватиме з березня по листопад 2019 року і визначить 20 учасників фінальної стадії - по два переможці десяти відбіркових груп.

Ще чотири учасники Євро-2020 визначаться у стикових турнірах за участю 16 переможців груп Ліги націй УЄФА (переможців усіх чотирьох груп в усіх чотирьох лігах). У кожній лізі буде свій плей-оф з двох одноматчевих півфіналів і фіналу. Переможці кожного плей-оф вийдуть на Євро.

Якщо команда вже кваліфікувалася на Євро через відбірковий цикл, то її пропуск у плей-оф дістається наступній найкращій команді в дивізіоні з урахуванням її загального рейтингу в цьому дивізіоні. Якщо необхідно, пропуск у "стики" передається дивізіоном нижче.

Нагадаємо, що матчі Євро-2020 приймуть Глазго, Дублін, Копенгаген, Будапешт, Бухарест, Брюссель, Більбао, Амстердам, Санкт-Петербург, Рим, Мюнхен, Баку і Лондон, де будуть зіграні півфінали і фінал. Автоматичних путівок у фінальну стадію не буде.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram