ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ запевнило, що не буде закуповувати вітчизняні апарати ШВЛ, якими обурилися анестезіологи

За словами міністра, навколо апаратів "Новатора" виникло непорозуміння.

МОЗ запевнило, що не буде закуповувати вітчизняні апарати ШВЛ, якими обурилися анестезіологи
Фото: facebook.com/iurii.rivne

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов повідомив, що міністерство не планувало закуповувати апарати штучної вентиляції легенів компанії "Новатор", від використання яких напередодні застерегли анестезіологи. Про це він сказав під час ранкового брифінгу в суботу.

"Те, що виробляє компанія "Новатор" - це модернізований мішок Амбу, зареєстрований як мобільний неінвазивний апарат штучної вентиляції легенів. Він може використовуватися тільки під час екстрених станів, наприклад, в екстреній медичній допомозі, щоб довести хворого до лікарні. Де, якщо буде така необхідність, пацієнта підключать до апарату штучної вентиляції легенів", - сказав Степанов.

За словами міністра, навколо апаратів "Новатора" виникло непорозуміння: "У МОЗ навіть думки ніколи такої не було, щоб закуповувати ці апарати саме для лікарень".

"Якщо говорити саме про апарати штучної вентиляції легенів, які ми збираємося закуповувати, звичайно, ми провели консультації і отримали висновок від наших анестезіологів і ведучого анестезіолога країни Сергія Дуброва. Досвід наших лікарів і експертна думка лікарів є найважливішим критерієм для впровадження або придбання продукції", - запевнив Степанов.

Нагадаємо, 15 травня Асоціація анестезіологів України звернулася до президента Володимира Зеленського, Верховної Ради та Кабінету Міністрів з відкритим листом, в якому висловили свою стурбованість ситуацією, що склалася навколо вітчизняних апаратів штучної вентиляції легенів. На їхню думку, вітчизняні апарати ШВЛ можуть бути вкрай небезпечні.

Раніше 12 травня на офіційній сторінці партії "Слуга народу" в Хмельницькій області 12 травня з'явилося повідомлення, що "Новатор" отримав дозвіл від Міністерства охорони здоров'я "на виготовлення апаратів штучної вентиляції легенів власної розробки".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram