ГоловнаСуспільствоЖиття

У Львівській області понівечили середньовічне городище

Роботи не були санкціоновані.

У Львівській області біля середньовічного Стільського городища встановили скульптуру Богоматері, чим змінили його унікальний вигляд.

Про це повідомив паблік "Львівське Опілля".

"У селі Дуброва впритул до Стільського городища майже два тижні тривають будівельні роботи - проводять масштабні насипи ґрунту і встановлюють фігуру Богоматері. Роботи не є санкціонованими ні місцевою ОТГ, ані відповідальними за збереження історичної спадщини органами обласної влади", - повідомили активісти.

Проведені роботи вже змінили вигляд середньовічного городища VIII-X століття, яке є історико-культурним заповідником і пам'ятником археології національного значення.

"Ми здивовані, що органи, які повинні контролювати збереження пам'яток - не втрутилися впродовж двох тижнів і не реагують зараз. І вимагаємо розслідування, реакції і збереження унікального вигляду пам'ятника. Ми не проти нових сакральних об'єктів, однак такі об'єкти не повинні знищувати історичну спадщину України", - йдеться в повідомленні.

Стільське городище білих хорватів було відкрито в 70-х роках ХХ століття. У результаті археологічних досліджень було встановлено, що на порослому лісом плато, над селом у IX - початку XI століття існувало велике місто. Його населення могло сягати 40 тисяч осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram