ГоловнаСуспільствоВійна

Ми втратили п’ять місяців держоборонзамовлення, коли Росія демонструє дуже серйозні воєнні наміри, - експерт

“Путін “воцарився” до 2036 року, а 22-го березня російський міністр Шойгу заявив, що на кордонах з Україною створять ще дві ракетні бригади і одну мотострілецьку дивізію”.

Ми втратили п’ять місяців держоборонзамовлення, коли Росія демонструє дуже серйозні воєнні наміри, - експерт
Валентин Бадрак
Фото: Макс Требухов

В умовах, коли Росія демонструє дуже серйозні воєнні наміри стосовно України, наша держава втратила п’ять місяців держоборонзамовлення. На цьому наголосив Валентин Бадрак – член Правління Українського інституту безпекових досліджень (УІБД), директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння під час онлайн-круглого столу, організованого спільно Інститутом Горшеніна та Українським інститутом безпекових досліджень (УІБД).

«Хочу звернути увагу на речі, які змушують мене повернутися до державного оборонного замовлення. Протягом останніх трьох місяців у нас дуже великі втрати. Якщо порахувати щомісяця, то вийде, що українські війська втратили майже 15 людей щомісяця. Такого, фактично, не було ніколи від самого початку війни. І я хочу згадати генерала Веслі Кларка, який ще у 2014 році приїздив до Києва, мав зустрічі з експертами й казав, – “якщо ви будете мати втрати понад 10 людей щомісяця, це дуже суттєво може вплинути, негативно, на морально-бойовий дух війська. І ви маєте щось робити”, – зазначив Валентин Бадрак.

Він наголосив на тому, що Росія демонструє дуже серйозні воєнні наміри щодо України: “Варто пригадати й те, що Путін “воцарився” до 2036 року, і те, що 22-го березня російський міністр Шойгу заявив, що на кордонах з Україною створюватимуть ще дві ракетні бригади й одну мотострілецьку дивізію. Подивіться, які серйозні наміри в противника”.

За таких умов, експерт радить звернутись до теми державного оборонного замовлення: “Ми втратили 5 місяців держоборонзамовлення. Чому 5, начебто почався квітень? Тому що сьогодні, якщо найближчими днями держоборонзамовлення піде до реалізації, то лише на рівні середини травня будуть укладені контракти і можна буде почати їх виконання. Це досить негативна ситуація для компаній. І ми мусимо вимагати, щоби замовники пішли на попереджувальні кроки в цій ситуації. Наприклад, надіслали гарантійні листи, щоби компанії, які можуть працювати, могли використати обігові або кредитні ресурси. Не для всіх компаній це можливо, але ж є ті, хто сьогодні працює за замовленнями 2019 року. Коли в нас залишилося декілька мільярдів гривень, їх встигли розписати на декілька напрямків. Ці підприємства працюють у штатному режимі. Їх, безумовно, варто захищати, щоби керівники цих підприємств визначали самостійно їх режим”, – зазначив Валентин Бадрак.

«До речі, США мають дуже серйозний досвід у цій сфері. Були проведені наради, визначений механізм захисту підприємств, вони відмовилися від виконання великих контрактів. США нещодавно замовили величезну партію нових літаків F-35», – нагадав він.

“Повертаючись до України: насамперед варто звернути увагу на маленькі компактні підприємства, які мають високий рівень інжинірингу. Це підприємства по 15–30 людей, які вдало захищаються від коронавірусу, мають внутрішній карантин. Такі підприємства є виробниками високотехнологічних систем, озброєнь і вони можуть швидко змінити ситуацію у сфері переозброєння.

Сьогодні потрібно йти шляхом швидких оперативних рішень, нам їх постійно бракує. Багатьох дратувала реакція Трампа на появу коронавірусу в Америці. Але він досить швидко оговтався і почав ухвалювати серйозні рішення й заявив про необхідність посиленої відповідальності кожного громадянина, що залучений у виробництві озброєння. Президент опікується такими питаннями!” – резюмував Валентин Бадрак.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram