ГоловнаСуспільствоЖиття

Воронченко заявив, що Росія збрехала Міжнародному трибуналу про те, що повернула Україні захоплені кораблі

"Росія не хоче повертати кораблі, тому що вони є доказом агресії".

Воронченко заявив, що Росія збрехала Міжнародному трибуналу про те, що повернула Україні захоплені кораблі
Игорь Воронченко
Фото: mil.gov.ua

Командувач Військово-морських сил України Ігор Воронченко заявляє, що Росія повідомила Міжнародний трибунал з морського права неправдиву інформацію про повернення трьох українських військових кораблів, захоплених в Керченській протоці.

Про це Воронченко розповів "Українським Новинам".

За його словами, після повернення 7 вересня 24 українських моряків російська сторона заявила суду, що повернула особовий склад і кораблі.

"Вони відповіли, що віддали кораблі і особовий склад. Вони офіційно доповіли суду", - підкреслив Воронченко.

Насправді, на думку Воронченка, Росія не хоче повертати кораблі, тому що вони є доказом агресії. "Ну ви уявляєте, якщо вони нам віддадуть катер "Бердянськ" з простреленою рубкою, що буде?" - пояснив він.

Воронченко також зазначив, що Міністерство закордонних справ України відправило РФ запит про повернення кораблів, але наразі не отримало відповіді.

Нагадаємо, моряки були захоплені 25 листопада 2018 року у нейтральних водах Чорного моря. Росія визнала обстріл і захоплення українських кораблів, при цьому звинуватила моряків у "порушенні кордону".

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал з морського права ООН виніс рішення, що Росія повинна звільнити усіх українських моряків. Росія заявила, що не виконуватиме вимоги трибуналу.

7 вересня Україна і Росія обмінялися полоненими у форматі "35 на 35". Зокрема, РФ звільнила 24 українських моряків ВМС, захоплених у полон, а також інших політв'язнів.

4 жовтня Україна і ЄС у ОБСЄ закликали Росію повернути захоплені кораблі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram