ГоловнаСуспільствоЖиття

У ДержНС розповіли про вплив вибуху ядерного двигуна в РФ на радіаційний фон в Україні

Результати вимірювань свідчать, що радіаційний фон в Україні не зазнав жодних змін.

У ДержНС розповіли про вплив вибуху ядерного двигуна в РФ на радіаційний фон в Україні
Фото: Макс Требухов

Радіаційний фон в Україні не зазнав жодних змін через вибух на військовому полігоні в Архангельській області (Росія).

Про це інформує пресцентр Державної служби з надзвичайних ситуацій, посилаючись на результати радіометричних вимірювань в період з 10 по 18 серпня.

"Результати вимірювань у період з 10 по 18 серпня свідчать про те, що радіаційний фон в Україні не зазнав жодних змін, а саме потужність експозиційної дози на всій території України перебуває в звичних рамках, у повітряних пробах не виявлено додаткових радіонуклідів, які можуть свідчити про проходження над територією України радіоактивно забруднених мас", - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що згідно з прогнозованим даними радіоактивно забруднені повітряні маси гіпотетично могли досягти території України в ніч з 11 на 12 серпня і охоплювати територію її східних і південно-східних областей.

У зв'язку з цим радіометричну мережу гідрометеорологічної служби перевели в режим підвищеної готовності.

Нагадаємо, вибух стався 8 серпня за декілька десятків кілометрів від Сєвєродвінська Архангельської області Росії. Після аварії на сайті адміністрації міста опублікували повідомлення про короткочасне підвищення радіаційного фону. У ньому йшлося, що на момент публікації фон нормалізувався і показники датчиків не перевищують максимально допустимих. Проте пізніше повідомлення видалили, а в пресслужбі міської адміністрації заявили, що це було зроблено, "тому що ситуацією займається Міноборони".

Через два дні, 10 серпня, "Росатом" визнав, що вибух стався на установці з джерелом радіації, і повідомив про загибель п'ятьох своїх співробітників.

Після вибуху ядерного двигуна в РФ відключили чотири станції вимірювання радіації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram