ГоловнаСуспільствоЖиття

Російським ученим "рекомендують" обмежити контакти з іноземними колегами

Ученим "рекомендують" отримувати від начальства дозволи на зустрічі з іноземцями і писати звіти.

Російським ученим "рекомендують" обмежити контакти з іноземними колегами
Фото: Tengrinews

Міністерство освіти і науки РФ видало наказ, що робить значно жорсткішими правила взаємодії російських учених з іноземними колегами. Про це повідомляє "Медуза".

Цей наказ передбачає, що російські наукові організації повинні будуть за п'ять днів повідомити Міністерство освіти та науки про зустріч з колегами-іноземцями, надавши список учасників. На зустрічі з іноземцем повинні бути присутніми щонайменше двоє російських учених.

Якщо вчений хоче зустрітися з іноземним колегою в неробочий час, він повинен отримати дозвіл від керівника, а після зустрічі надати звіт з коротким описом розмови, приклавши до нього скани паспортів учасників.

Якщо зустріч проходить у російській науковій організації, на ній повинні бути присутні не менш ніж двоє вчених з Росії. При такому відвідуванні іноземці можуть використовувати "пристрої для запису і копіювання" тільки у випадках, передбачених міжнародними договорами РФ.

У Міністерстві освіти і науки РФ повідомили, що наказ "має рекомендаційний характер і відображає загальносвітову практику". Крім того, у відомстві додали, що за кордоном російські вчені також "зіштовхуються з певними обмеженнями і жорсткістю під час відвідування організацій і відомств".

Російські вчені вже назвали цей наказ непродуманим і попросили покарати тих, хто його придумав. Наукова журналістка Ірина Якутенко порівняла наказ з обмеженнями, які існували за часів СРСР.

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков повідомив, що йому невідомо про такий наказ, але якщо це правда, то це перебір: "Якщо це виглядає так, як ви процитували, то, напевно, звичайно, це виглядає як перебір", - зазначив Пєсков.

Нагадаємо, 11 серпня член Ради Федерації РФ Андрій Клімов заявив, що "закордонні сили" за допомогою відеохостингу YouTube провокували учасників мітингу в Москві 10 серпня на незаконні дії.

За його словами, інструментами поширення інформації стали сайт посольства США, "Голос Америки" і YouTube-канали. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram